Пълнена зелка с месо

Отнема общо
235 mins
Време на готвене
25 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 глава
Зеле
500 гр
Свинско месо
1 глава
Кромид лук
2 скилидки
Чесън
150 гр
Доматено пюре
1 ч. л.
Захар
2 ч. л.
Черен пипер
3 ч. л.
Червен пипер
4 ч. л.
Сол
500 ml
Вода
2 с. л.
Брашно
2 ч. л.
Босилек
1 ч. л.
Риган
100 ml
Олио
1 брой
Морков
Пълнена зелка с месо

Големите празници неимоверно са свързани с пищни и разточителни семейни хранения. Невинаги обаче пищната храна трябва да е скъпа и трудна за приготвяне. Опитайте нашата рецепта за пълнена зелка с месо, пък да видим дали другата година ще си купите пуйка за Коледа.

Забележка при приготвянето на пълнена зелка с месо:

Използваното месо не е строго фиксирано, тоест можете спокойно да използвате месо от плешката, от гърдите или друго по Ваше предпочитание и избор.

продукти пълнена зелка с месо

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

За почитателите на зелето и киселото зеле, имаме още едно предложени как да си го сготвите така, че да си оближете пръстите.

Зелеви сарми със стафиди и сини сливи

  1. Варене на зелето. Премахваме част от кочана, която разваля кръгловидната форма на зелето. На мястото на кочана, с помощта на нож, правим кръст. Варим цялата глава в силно вряща подсолена вода за около 15 минути на силен огън. Изваждаме зелката в гевгир, за да се отцеди и изстине.
  2. Запържване на месото. Месото режем на колкото е възможно по-малки кубчета. Наливаме малко олио в тиган и го запържваме хубаво и от двете страни. Посоляваме със сол и черен пипер. Най-честата грешка при пържене на месо е, че слагаме твърде голямо количество и между отделните парчета няма разстояние. Така месото се задушава, вместо да се запържи, и то пуска вода. Крайният ефект е по-жилаво и сухо месо. Ако се наложи, пържим месото на няколко пъти и само на силен котлон.
  3. Направа на плънката. Запържваме месото в тиган на силен огън. След като се запържи, добавяме нарязани на ситно морков и кромид лук, както и останалата част от мазнината. Намаляваме котлона на средно силен. Посоляваме с една щипка сол и черен пипер. След като зеленчуците поомекнат, към тях добавяме червения пипер и пържим около 1 минута. След това добавяме доматеното пюре, примесени с малко вода. Добавяме и запърженото месо, както и останалите подправки. Оставяме да къкри на бавен огън поне 1 час. Малко преди да го махнем от котлона, разбиваме малко количество брашно в топла вода и при непрекъснато бъркане го добавяме към плънката. Целта е да се получи доста гъст сос.
  4. Разлистване на зелката. Започваме да отваряме зелката така, че тя да стане като разлистено цвете. Това става като вземем поотделно всеки лист и го белим от нея, но не да го късаме. Накрая изрязваме средата -там където са много малки листенцата.
  5. Пълнене. Слагаме част от плънката на мястото на отрязаното и връщаме останалите листа на мястото им. Редуваме ред плънка, ред листа. Целта е зелката да придобие първоначалната си форма, но вътре да има плънка. Препоръчително е зелката да се пълни върху лист алуминиево фолио, което предварително е намаслено с мазнина. След като напълним зелката, стягаме добре с фолиото.
  6. Печене. Ако ни е останала плънка, разбиваме я с малко вода и я слагаме в дъното на съда за печене. Ние препоръчваме използване на глинен гювеч. Колкото повече се пече зелката, толкова по-хубава ще стане. Препоръчителното време е от 2 часа и половина на 180 градуса.
  7. Сервиране. Дали ще сервирате зелката цяла или на парчета, това е личен избор. Хубаво е след като я нарежете да отстраним част от кочана, ако такава е останала, защото той е по-твърд за ядене.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*