- Отнема общо
- 235 mins
- Време на готвене
- 25 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
- 1 глава
- Зеле
- 500 гр
- Свинско месо
- 1 глава
- Кромид лук
- 2 скилидки
- Чесън
- 150 гр
- Доматено пюре
- 1 ч. л.
- Захар
- 2 ч. л.
- Черен пипер
- 3 ч. л.
- Червен пипер
- 4 ч. л.
- Сол
- 500 ml
- Вода
- 2 с. л.
- Брашно
- 2 ч. л.
- Босилек
- 1 ч. л.
- Риган
- 100 ml
- Олио
- 1 брой
- Морков
Големите празници неимоверно са свързани с пищни и разточителни семейни хранения. Невинаги обаче пищната храна трябва да е скъпа и трудна за приготвяне. Опитайте нашата рецепта за пълнена зелка с месо, пък да видим дали другата година ще си купите пуйка за Коледа.
Забележка при приготвянето на пълнена зелка с месо:
Използваното месо не е строго фиксирано, тоест можете спокойно да използвате месо от плешката, от гърдите или друго по Ваше предпочитание и избор.
Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
За почитателите на зелето и киселото зеле, имаме още едно предложени как да си го сготвите така, че да си оближете пръстите.
- Варене на зелето. Премахваме част от кочана, която разваля кръгловидната форма на зелето. На мястото на кочана, с помощта на нож, правим кръст. Варим цялата глава в силно вряща подсолена вода за около 15 минути на силен огън. Изваждаме зелката в гевгир, за да се отцеди и изстине.
- Запържване на месото. Месото режем на колкото е възможно по-малки кубчета. Наливаме малко олио в тиган и го запържваме хубаво и от двете страни. Посоляваме със сол и черен пипер. Най-честата грешка при пържене на месо е, че слагаме твърде голямо количество и между отделните парчета няма разстояние. Така месото се задушава, вместо да се запържи, и то пуска вода. Крайният ефект е по-жилаво и сухо месо. Ако се наложи, пържим месото на няколко пъти и само на силен котлон.
- Направа на плънката. Запържваме месото в тиган на силен огън. След като се запържи, добавяме нарязани на ситно морков и кромид лук, както и останалата част от мазнината. Намаляваме котлона на средно силен. Посоляваме с една щипка сол и черен пипер. След като зеленчуците поомекнат, към тях добавяме червения пипер и пържим около 1 минута. След това добавяме доматеното пюре, примесени с малко вода. Добавяме и запърженото месо, както и останалите подправки. Оставяме да къкри на бавен огън поне 1 час. Малко преди да го махнем от котлона, разбиваме малко количество брашно в топла вода и при непрекъснато бъркане го добавяме към плънката. Целта е да се получи доста гъст сос.
- Разлистване на зелката. Започваме да отваряме зелката така, че тя да стане като разлистено цвете. Това става като вземем поотделно всеки лист и го белим от нея, но не да го късаме. Накрая изрязваме средата -там където са много малки листенцата.
- Пълнене. Слагаме част от плънката на мястото на отрязаното и връщаме останалите листа на мястото им. Редуваме ред плънка, ред листа. Целта е зелката да придобие първоначалната си форма, но вътре да има плънка. Препоръчително е зелката да се пълни върху лист алуминиево фолио, което предварително е намаслено с мазнина. След като напълним зелката, стягаме добре с фолиото.
- Печене. Ако ни е останала плънка, разбиваме я с малко вода и я слагаме в дъното на съда за печене. Ние препоръчваме използване на глинен гювеч. Колкото повече се пече зелката, толкова по-хубава ще стане. Препоръчителното време е от 2 часа и половина на 180 градуса.
- Сервиране. Дали ще сервирате зелката цяла или на парчета, това е личен избор. Хубаво е след като я нарежете да отстраним част от кочана, ако такава е останала, защото той е по-твърд за ядене.
No comments yet, be the first to leave one!