Пълнени калмари с хлебни трохи

Отнема общо
25 mins
Време на готвене
12 mins
Трудност
Лесно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 брой
Калмар
2 филии
Стар хляб
35 ml
Зехтин
10 гр
Лимоново масло
1 скилидка
Чесън
5 стръка
Магданоз
4 стръка
Прясна мащерка
4 броя
Сушен домат
Пълнени калмари с хлебни трохи

Пълнените калмари с хлебни трохи са типично лятно ястие.

Калмарите вече са достъпни в повечето супермаркети и са на сравнително достъпна цена. За предпочитане е да купувате пресни калмари, защото качеството и вкусът им са по-добри.

Готвар - Пълнени калмари с хлебни трохи

Другите ни рецепти с калмари:

Калмари темпура | Калмари в азиатски стил | Калмари в бирена панировка

  1. Чистене на калмарите. Повечето хора смятат, че почистването на калмари е времеотнемаща работа и са прави. Почистването на калмарите е може би единствената отрицателна черта на този продукт. Първо отстраняваме пипалата и ги оставяме настрани, след което премахваме всичките вътрешности. Целта е да остане само тубата на калмара. След това с помощта на нож отстраняваме ципите, които се намират от външната страна на мекотелото. То има две ципи - първата е тази, която е със сив оттенък, под нея има друга, която е прозрачна. Най-лесно се отстранява с малко остро ножче. Пипалата също се изчистват, доколкото е възможно. Пак повтаряме това е трудоемък процес, който може да си спестите, ако закупите вече изчистени калмари. Трябва обаче задължително да проверите дали е отстранена втората ципа, защото в много от случаите, дори на почистените калмари, не е премахната.
  2. Подготовка на плънката. Плънката на калмарите е изключително лесна и вкусна. Нарязваме пипалта ситно и ги запържваме в 10 мл. зехтин.В кухненски робот слагаме стария хляб и го смиламе на трохи. Ако нямате такъв робот - може да нарежете хляба на дребно или да го начупите. След това към трохите добавяме 15 мл. зехтин, магданоза, мащерката, запържените пипала и нарязани на ситно сушени домати. Разбъркваме добре.
  3. Пържене. Пълним тубата на калмара с хлебните трохи. След това с помощта на дървено шишче или клечка за зъби затваряме калмара. В тиган слагаме лимоновото масло, останалата част от зехтина и смачкана скилидка чесън, загрявайки ги на силен котлон. Важно е да не белим скилидката чесън, защото в горещата мазнина, тя ще изгори и ще вгорчи ястието. Естествената обвивка на чесъна го предпазва. Също така, когато не го белим, той само леко ще ароматизира ястието, без да натрапва аромата си. След като мазнината загрее – слагаме калмара. Пържим за около 4 минути от страна.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*