- Отнема общо
- 25 mins
- Време на готвене
- 12 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 19, 2016
- 1 брой
- Калмар
- 2 филии
- Стар хляб
- 35 ml
- Зехтин
- 10 гр
- Лимоново масло
- 1 скилидка
- Чесън
- 5 стръка
- Магданоз
- 4 стръка
- Прясна мащерка
- 4 броя
- Сушен домат
Пълнените калмари с хлебни трохи са типично лятно ястие.
Калмарите вече са достъпни в повечето супермаркети и са на сравнително достъпна цена. За предпочитане е да купувате пресни калмари, защото качеството и вкусът им са по-добри.
Другите ни рецепти с калмари:
Калмари темпура | Калмари в азиатски стил | Калмари в бирена панировка
- Чистене на калмарите. Повечето хора смятат, че почистването на калмари е времеотнемаща работа и са прави. Почистването на калмарите е може би единствената отрицателна черта на този продукт. Първо отстраняваме пипалата и ги оставяме настрани, след което премахваме всичките вътрешности. Целта е да остане само тубата на калмара. След това с помощта на нож отстраняваме ципите, които се намират от външната страна на мекотелото. То има две ципи - първата е тази, която е със сив оттенък, под нея има друга, която е прозрачна. Най-лесно се отстранява с малко остро ножче. Пипалата също се изчистват, доколкото е възможно. Пак повтаряме това е трудоемък процес, който може да си спестите, ако закупите вече изчистени калмари. Трябва обаче задължително да проверите дали е отстранена втората ципа, защото в много от случаите, дори на почистените калмари, не е премахната.
- Подготовка на плънката. Плънката на калмарите е изключително лесна и вкусна. Нарязваме пипалта ситно и ги запържваме в 10 мл. зехтин.В кухненски робот слагаме стария хляб и го смиламе на трохи. Ако нямате такъв робот - може да нарежете хляба на дребно или да го начупите. След това към трохите добавяме 15 мл. зехтин, магданоза, мащерката, запържените пипала и нарязани на ситно сушени домати. Разбъркваме добре.
- Пържене. Пълним тубата на калмара с хлебните трохи. След това с помощта на дървено шишче или клечка за зъби затваряме калмара. В тиган слагаме лимоновото масло, останалата част от зехтина и смачкана скилидка чесън, загрявайки ги на силен котлон. Важно е да не белим скилидката чесън, защото в горещата мазнина, тя ще изгори и ще вгорчи ястието. Естествената обвивка на чесъна го предпазва. Също така, когато не го белим, той само леко ще ароматизира ястието, без да натрапва аромата си. След като мазнината загрее – слагаме калмара. Пържим за около 4 минути от страна.
No comments yet, be the first to leave one!