Калмари темпура

Отнема общо
10 mins
Време на готвене
2 mins
Трудност
Лесно
Порции
1 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 голям
Калмар
30 гр
Брашно
50 гр
Царевично нишесте
100 ml
Студена вода
3 бучки
Лед
20 ml
Соев сос
Калмари темпура

Калмари темпура – може би най-известното ястие, което се приготвя с този морски деликатес.

Готвар - Калмари в темпура, рецепта

Другите ни рецепти с калмари:

Пълнени калмари с хлебни трохи | Калмари в азиатски стил | Калмари в бирена панировка

  1. Почистване на калмарите. Почистването на калмарите е времеотнемаща работа. Те са трудни, но не невъзможни за почистване. Дори да сте купили изчистени калмари, проверете дали е премахната прозрачната им ципа. Почистеният калмар трябва да е нежен и мек на допир. Нашият съвет е внимателно да свършите тази работа, преди да ги панирате. Много хора правят грешката да не почистват последната ципа, когато панират калмари. Спестяването на няколко минути в отстраняване на ципата може да коства вкуса на цялото ястие.
  2. Нарязване. След като сме изчистили всички ципи, нарязваме калмарите на тънки колелца. Тук е моментът, в който ще разберем дали сме се справили добре с почистването. Ако изпитваме проблеми при рязането, значи все още има останала ципа.
  3. Панировка. Темпура е изключително лесна и хрупкава панировка. В купа слагаме брашното и царевичното нишесте, за да ги смесим. Към тях прибавяме студената вода и бъркаме, докато не стане еднородна смес. След това слагаме и бучките лед. Важно е, когато панираме в темпура - да я направим последна и да работим бързо, за да остане максимално студена.
  4. Пържене. В малка касеролка или тиган загряваме мазнина, около 3-4 пръста. Желателно е да не пържим във фритюрник, защото все пак това е морска храна и цялата мазнина ще има рибен дъх. Когато панираме, хубаво е температурата на мазнината да бъде в порядъка на 160-180 градуса. По-високите градуси ще изгорят панировката и ще оставят калмарите сурови. По-ниските градуси пък ще напоят калмарите с мазнина и те няма да са хрупкави. Най-лесният начин да определим дали мазнината е готова става чрез бъркане с дървена лъжица. Ако около нея се образуват малки балончета, мазнината е готова. Пържим калмарите за около 2 минути. След като ги извадим от мазнината е желателно да ги отцедим на решетка. Гарнираме ги със соев сос.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*