Калмари в бирена панировка

Отнема общо
15 mins
Време на готвене
15 mins
Трудност
Средно
Порции
1 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 брой
Калмар
50 гр
Царевично нишесте
50 гр
Брашно
100 ml
Бира
1 брой
Лимон
10 ml
Зехтин
1 пакетче
Бакпулвер
1 щипка
Сол
Калмари в бирена панировка

Калмарите и бирата несъмнено са едни от най-консумираните продукти през лятото. Защо да не ги смесим? Специално за любителите на бира и морска храна сме приготвили калмари в бирена панировка.

Готвар, рецепта - Калмари в бирена панировка

Другите ни рецепти с калмари:

Калмари в азиатски стил | Пълнени калмари с хлебни трохи | Калмари темпура

  1. Почистване на калмара. Ако сте купили цели калмари, чистенето им е в следната последователност: хващаме калмара зад главата и с леко издърпване изваждаме вътрешностите, след това премахваме и костта. Отделяме пипалата от главата точно преди очите. Измиваме обилно тубата от вътре и от вън. Най-лесният начин за миене от вътре е като обърнем тубата и изплакнем под течаща вода. След това белим сивата кожа. Хубаво е да се постараем обелим и пипалата. Много хора спират с чистенето на калмарите до тук. Има обаче още една ципа, която прави калмара жилав, отстраняването на тази ципа гарантира, че месото му ще е меко и приятно за ядене. Най-лесният начин да обелим тази ципа е като направим малък разрез по дължината на калмара без да го режем и след това с ръце го обелим.
  2. Направа на панировката. Тази панировка е пухкава и въздушна, така че може да я направите много. В купа смесваме всички сухи съставки и разбъркваме. Постепенно доливаме бирата и бъркаме докато се образува хомогенна смес.
  3. Пържене. Потапяме калмарите в панировката и след това ги поставяме в горещо олио. Хубаво е за целта да се ползва тиган или тенджера, а не фритюрник, защото мазнината ще има рибен дъх. Най-хубавата температура за пържене на калмарите е между 150 и 180 градуса за около 1 минута. Казано по-просто, те не трябва да се пържат нито в много сгорещена мазнина, нито в много студена. Отцеждаме ги на решетка, след като ги изпържим.
  4. Направа на сос. Изстискваме лимона. Проверяваме какво количество е сокът. Към лимоновия сок прибавяме същото количество зехтин и разбъркваме много енергично. Препоръчваме Ви да използвате миксер, може и с тел, но трябва да разбърквате много бързо. Целта е да стане еднородна смес. Този лимонов сос е много подходящ за рибни ястия.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*