- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 40 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Предястие
- Рецепта от
- От
- August 17, 2016
- 2 щипки
- Черен пипер
- 100 гр
- Краве сирене
- 2 щипки
- Червен пипер
- 1 щипка
- Захар
- 4 щипки
- Сол
- 30 ml
- Олио
- 3 скилидки
- Чесън
- 1 стрък
- Джоджен
- 1 стрък
- Босилек
- 1 стрък
- Магданоз
- 5 броя
- Домат
- 10 броя
- Зелени чушки
Днешната рецепта е различен прочит на класическата за печени чушки в доматен сос. Ние предпочетохме да надградим добре познатия доматен сос, като добавихме различни зелени подправки, които да добавят аромата на заминаващото си лято….
Предложена рецепта:
- Печене на чушките. Има редица начини за печене на чушки. Може да използвате скара, директен огън, чушкопек. Ние предпочитаме да ги изпечем във фурна, защото става най-бързо и лесно. Слагаме всички чушки на загрята на максимални градуси фурна. В нашия случай 250 градуса за 20 минути. След като ги извадим, ги слагаме в съд с капак, за да се задушат. През това време приготвяме доматения сос.
- Приготвяне на доматен сос. В студен съд слагаме олиото, чесъна и половината от зелените подправки. Запържваме ги на много слаба температура. Така всички аромати ще се абсорбират в мазнината. Важно е подправките и чесънът да не изгарят, защото ще вгорчат ястието. Пържим около 5-6 минути, след което слагаме доматите, нарязани на кубчета. След като добавим доматите, увеличаваме до средно силен котлон и затваряме съда с капак. Варим около 10 минути, след което овкусяваме със солта, захарта, черния и червен пипер. Пасираме сместа и накрая прибавяме останалите зелени подправки, нарязани на ситно.
- Белене на чушките. Ако сте ги задушили добре, люспите на чушките се махат много лесно. Много хора предпочитат да ги белят под течаща вода, ала така се губи сосът, който пускат опечените чушки. Ние белим зеленчука по старомодния начин, без "акомпанимента" на водата.
- Сглобяване. Слагаме белените чушки и ги заливаме с доматения сос. Оставяме го да изстине върху чушките, за да се просмуква по-добре в тях. След като сосът изстине, слагаме парче сирене. Разбира се, може да консумирате ястието и топло, но студено то е много по-вкусно.
No comments yet, be the first to leave one!