- Отнема общо
- 5 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Салата
- Рецепта от
- От
- July 14, 2016
- 50 гр
- Горчица
- 100 гр
- Сьомга
- 1 глава
- Салата Айсберг
- 100 гр
- Чери домати
- 50 гр
- Мед
- 50 ml
- Оцет Балсамико
- 50 ml
- Зехтин
- 2 щипки
- Сол
Салатата със сьомга и медено-горчичен дресинг е пълноценно решение за лека и балансирана храна в летните жеги.
Един от митовете в кулинарията е, че салатите могат да се приготвят от всеки и няма кой знае какво да объркате. Салатата е ястие, с не по-малка кулинарна и хранителна стойност от другите ястия. В редица случаи тя е дори по-трудна за приготвяне, защото най-малките грешки в нея изпъкват лесно и са трудни за поправяне.
Ако спазвате правилните стъпки и пропорции, описани в рецептата, няма от какво да се притеснявате. Резултатът ще бъде вкусна и бърза салата, с която да впечатлите.
- Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Винаги, когато правим салата с листни зеленчуци, е добре старателно да ги измием, преди да ги сложим в купата. Причината за това е, че те задържат големи количества вода, която разваля вкуса на салатата и не позволява на дресинга да се задържи върху зеленчуците.
- Приготвяне на дресинга. Дресинг се нарича сосът, с който се подправя салатата. Класическият дресинг се прави с киселина (лимонов сок или оцет), сол и зехтин. Това е основата за създаване на хиляди вариации на дресинг, нашият е именно такъв. В купа смесваме солта, горчицата, меда и 30 мл. оцет. Бъркаме енергично, докато медът се разтвори напълно. След това на тънка струйка при непрекъснато бъркане добавяме и зехтина. тест
- Сглобяване на салатата. Препоръчваме Ви листните зеленчуци да не се режат с нож, защото металното острие ги окислява и те губят полезните си вещества. Най-лесно и бързо е просто да ги накъсаме. Към накъсания айсберг прибавяме нарязано на тънко филе сьомга. и разполовени на две чери домати. Заливаме зеленчуците с 2/3 от дресинга и разбъркваме внимателно.
- Сервиране. Останалите 20 мл. от балсамовия оцет слагаме в тиган и го варим 1 минута. В балсамовия оцет има захар, която ще го сгъсти. Сервираме салатата в чиния. Отгоре поливаме с останалия дресинг и балсамовия оцет.
No comments yet, be the first to leave one!