Свински котлети с картофено пюре и сос от червено вино

Отнема общо
90 mins
Време на готвене
45 mins
Трудност
Средно
Порции
3 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
3 броя
Свински котлети
1 кг
Картофи
300 ml
Прясно мляко
200 гр
Масло
1 скилидка
Чесън
10 гр
Сол
2 щипки
Риган
2 щипки
Мащерка
2 щипки
Индийско орехче
3 щипки
Червен пипер
200 ml
Червено вино
50 ml
Олио
Свински котлети с картофено пюре и сос от червено вино

Тази седмица в Готвар обявяваме седмица на червеното вино. Както сме заявявали неведнъж, ние също готвим постоянно с червено вино, като понякога дори го слагаме в ястията си. Днес ще Ви представим именно такова ястие – свински котлети с картофено пюре и сос от червено вино.
Когато готвим с червено вино е хубаво да знаем с каква храна да го комбинираме. Разбира се, всичко е строго индивидуално и е въпрос на вкус. Една от най-важните препоръки, когато комбинираме храна и вино е те да бъдат от еднакъв регион. Ако консумираме българско свинско месо по-трудно ще го комбинираме с чилийско или аржентинско вино. Разбира се, смятаме за излишно да Ви обясняваме колко добре се комбинира домашно свинско месо с домашно вино.

Особености на продуктите за съвършените свински котлети

В тази рецепта ние препоръчваме да използвате червено сухо вино, нека изборът на сорт и марка да бъде по предпочитание и вкус.
Другите два главни компонента на ястието са свински котлети и картофено пюре. Свинските котлети са много подценявано месо. Тъй като те не са много богати на мазнина, най-честата грешка при приготвянето им е, че те стават сухи. В следващата рецепта ще Ви покажем как да сготвите до идеална степен пържолата, без тя да бъде кървава или алангле. Казано на малко по-професионален език тя ще бъде”well done”, за да покажем, че месото може да е сочно и вкусно, без да е червено отвътре.

Картофеното пюре е една от най-често използваната гарнитура в България. Освен че се връзва идеално на свинско със сос, има и друга причина да покажем как се прави картофено пюре. Тя е, че хората правят еднакви грешки при готвенето на това наглед лесно ястие. Грешките започват още при варенето, при изчисляване на съотношение мляко-картофи-масло и при намачкване на картофите. Днес ще Ви покажем как да си направите картофено пюре, което прилича на облак – меко, нежно, въздушно и деликатно на вкус.

Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Свински котлети с картофено пюре

Вижте и друг прочит на рецептата за свински котлети:

Котлети с бяло вино

  1. Варене на картофите. Слагаме картофите във вряла подсолена вода. Времето за варене е доста относително - то зависи от силата на котлона, от сорта картофи, от големината на картофите. Хубаво е винаги, когато варим картофи те да са с горе-долу еднаква големина, защото иначе има опасност докато по-големите се сварят, малките да са се преварили. На силен котлон с капак картофите би трябвало да се сварят за около 40 минути. Най-добрият начин да проверим дали са сварен е като ги набучим с малко ножче. Ако ножът влиза до средата леко и без проблем, значи са готови.
  2. Белене на картофите. Много хора предпочитат да обелят картофите преди варенето, защото е по-лесно. Ние не сме съгласни. Ако сложим картофа, облян във водата, нишестето му се отмива и водата прониква в картофа. Резултатът е блудкаво, воднисто пюре. За това препоръчваме да белите след варене. След като извадим картофите от водата, оставяме ги да се отцедят и да изстинат малко. Хубаво е картофът да се бели на сухо, не под течаща вода. Картофите не трябва да са съвсем изстинали, когато започвате да белите.
  3. Направа на пюрето. Намачкваме картофите. Силно Ви препоръчваме да ги минете през преса за картофи. Ако нямате, използвайте сито или решетъчна лъжица. Целта е картофът да бъде намачкан на възможно най-фино и да му бъде вкаран допълнителен въздух. След това с помощта на вилица разбъркваме леко и добавяме 150 гр. масло и прясното мляко на тънка струйка. Накрая подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
  4. Подготовка на месото. Препоръчително е, докато се готви пюрето, месото да бъде извън хладилника. Така то се отпуска и има по-добър и плътен вкус след готвене. В тази рецепта ние почистихме месото така, че да оформим котлет, чиято кост се вижда. Най- важното е да се работи с малък нож и да се изрязва месо максимално близо до костта. Изрязахме това месо поради 2 причини. Първо, самата пържола изглежда по-добре. Второ - месото, което изрязахме така, че да не попадне в котлетите, ще използваме, за да направим соса по-вкусен.
  5. Готвене на пържолите. Загряваме тиган на силен котлон, докато дъното му не започне да пуши (много силно). Намазваме пържолите с олиото и ги слагаме в тигана. Хубаво е да има разстояние между пържолите в тигана, в противен случай месото ще започне да се задушава. Пържим по минута и половина от едната страна. Малко преди да обърнем пържолата, в тигана добавяме 30 гр. масло, ригана, мащерката и чесъна. След това обръщаме пържолата за 1 минута от другата страна. Добре ще е да я обливаме постоянно с маслото с чесън и билки.
  6. Направа на соса. Нарязваме месото, което изрязахме от костта на много ситно. След като извадим пържолите, слагаме нарязаното на ситно месо в тигана. Намаляваме температурата на слаба. Запържваме месото, след което добавяме виното. Оставяме да къкри около 20 минути. След това изключваме котлона и добавяме 20 гр. студено масло в соса и разбъркваме.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*