- Отнема общо
- 210 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
- 2 броя
- Карамфил
- 1 с. л.
- Черен пипер
- 2 с. л.
- Сол
- 100 ml
- Олио
- 1 стрък
- Праз лук
- 2 скилидки
- Чесън
- 750 ml
- Вода
- 750 ml
- Червено вино
- 50 гр
- Стафиди
- 100 гр
- Сушени сини сливи
- 100 гр
- Сушени кайсии
- 1 1/2 брой
- Свинска плешка
По традиция след коледните празници и на връх Коледа се яде свинско. Свинското месо е едно от най-достъпните и евтини меса. Прибавяйки малко сушени плодове и вино, от обикновено парче месо, ще превърнем плешката в истински празник за небцето. Нашата рецепта за пълнена свинска плешка със сушени кайсии и сини сливи е перфектното решение за евтино, ефектно и много вкусно ястие на коледната трапеза.
Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
Ако търсите друга рецепта за свинска плешка, може да проследите и рецептата ни за Печена свинска плешка във вино.
Ако пък сте запленени от идеята да инкорпорирате сини сливи в основни ястия, тогава имаме още три рецепти за вас:
Пиле със зеленчуци и сини сливи в гювече
- Накисване. В купа слагаме всички сушени плодове и ги заливаме с червеното вино. Винаги, когато печем сушени плодове трябва да оставим да се рехидратират малко, в противен случай след печене ще станат гумени и няма да могат да се консумират. Оставяме ги във виното, докато не свършим останалите стъпки.
- Задушаване на праза. В тенджерка наливаме една с.л. олио, нарязваме праза на ситно и го задушаваме за около 3-4 минути на средно силен котлон. Подправяме го с една щипка черен пипер и сол.
- Изрязване на плешката. За да напълним най-лесно плешката, трябва да ѝ направим "джоб". С остър нож я разполовяваме почти до края. Целта е да се получат две равни половинки.
- Пълнене. Подправяме плешката добре отвътре. След това слагаме задушения праз. Отгоре му нареждаме киснатите във вино плодове. Ако сините сливи имат костилка, препоръчваме Ви да я махнете.
- Печене. Затваряме месото така, че да се получи нещо като сандвич. Намазваме месото с мазнината и посоляваме обилно със сол и подправки. Завиваме стегнато с алуминиево фолио. Слагаме в тавичка, смачкваме двете скилидки чесън, но без да ги белим. Оставяме ги отстрани до месото в тавата. Там поставяме и карамфила. Заливаме с равни количества вода и вино. Около 500 мл. и от двете. Печем на предварително загрята на 160 градуса фурна за около 2 часа с фолио и още 1 час без фолио.
- Довършване на ястието. След като извадим месото от фурната, го оставяме настрана за поне 10 минути без да го разрязваме. Ако го разрежем, соковете му ще изтекат в чинията и ще развалим целостта и сочността му. През това време може да направим сос. Слагаме тавата, от която сме извадили плешката, на котлона. Доливаме останалото вино и вода. Подправя се със сол, пипер и захар. Оставя се сосът да се редуцира на половина. След това се прецежда.
No comments yet, be the first to leave one!