Талиатели със сьомга и сметана

Отнема общо
40 mins
Време на готвене
2 mins
Трудност
Специфично
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
110 гр
Брашно (тип 500)
1 брой
Яйце
200 ml
Сметана
150 гр
Сьомга
200 гр
Чери домати
1 брой
Зелена чушка
20 гр
Сол
Талиатели със сьомга и сметана

Талиателите със сьомга и сметана са класическа комбинация. Вкусни, бързи и полезни.

Талиателите са вид италианска паста [1] , те приличат на спагетите, само че с разлика в широчината. В днешната рецепта ще Ви покажем как сами да си направите пресни талиатели. За целта ще ни трябва машинка за паста. Ако нямате такава машинка – не се отказвайте да направите тази рецепта, просто купете готови талиатели.

Погрешно схващане е, че прясната паста е по-хубава от тази в магазините. И двата вида имат различни специфични характеристики. Пресните талиатели са по-меки и нежни. Варят се буквално за 1-2 минути. Прясната паста излиза и по-евтино. Като отрицателна черта е това, че тестото трябва да стяга поне 30 минути в хладилник. Купените талиатели имат по-жилав и наситен вкус на тесто. Те се варят повече време (около 4-5 минути), но за сметка на това не трябва да правим тесто, да го разточваме и т.н.

Готвар - Талиатели със сьомга и сметана

  1. Месене на тесто. Тестото за паста е много лесно. То се състои само от брашно и яйце. От брашното правим кладенче и вътре слагаме яйцето. Месим около 15 минути. Трябва да се получи твърдо еластично тесто, което да не лепне. Увиваме го във фолио за свежо съхранение и го оставяме за 30 минути в хладилник.
  2. Подготовка на зеленчуците. Докато стяга тестото, режем чушките на ивички, а чери доматите през средата.
  3. Разточване на тесто. Изваждаме тестото от хладилника и го оставяме 5 минути да „почине“. След това го премесваме няколко пъти. Месенето на тесто помага на глутена да се разпредели равномерно. Така си гарантираме, че пастата няма да се разпадне при варене. Разделяме тестото на три. Вземаме едното парче и с помощта на точилка го изтъняваме, колкото да влезе в най-широката степен на машинката за паста. Разточваме го два пъти, след това сваляме една степен надолу. Отново разточваме два пъти, след което връщаме на най-широката степен. Получилият се лист тесто сгъваме на три по дължина. Слагаме листа по широчина в машинката за паста и разточваме. Това се прави, за да може тестото да е с еднаква широчина. Разточваме тестото до степен 3 (тоест пред - предпоследното). Хубаво е периодично да ръсим брашно по тестения лист, защото машинката за паста не се мие отвътре. Същата процедура правим и с останалите части от тестото. Хубаво е докато точим тестото, вече готовите да стоят в найлонова торбичка, защото много бързо изсъхват.
  4. Направа на талиатели. След като разточим тестото е ред и на изрязването на талиателите. Най-лесно е, ако имате накрайник на самата машинка. Ако нямате – може да ги изрежете и обикновен нож или такъв за пица. Важно е да се опитате да режете максимално еднакви парчета.
  5. Варене. На котлона слагаме тенджера с подсолена вода и тиган. В тигана нареждаме нарязаните на ивички чушки. Препоръчително е да ги сложим, когато поставяме и пастата във водата, за да останат хрупкави. Пастата варим 30 секунди и с два черпака от водата - слагаме в тигана при чушките. След това добавяме сметаната, чери доматите и сьомгата. Всичко ври за не повече от 1 минута.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*