Запечено сирене със зеленчуци

Отнема общо
30 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
1 брой
Тиквичка
1 брой
Червена чушка
200 гр
Краве сирене
1 брой
Зелена чушка
1 скилидка
Чесън
3 стръка
Магданоз
20 гр
Балсамов оцет
40 ml
Зехтин
1 с. л.
Мед
2 щипки
Сол
2 щипки
Черен пипер
20 гр
Орехи
Запечено сирене със зеленчуци

Как да разберем, че лятото е в разгара си? С аромата на печени чушки. Запеченото сирене със зеленчуци събужда толкова много спомени. За лято, за асма, за добре изстудена ракия …
Готвар, рецепта - Запечено сирене със зеленчуци

Съчетайте с домашна сангрия:

Сангрия с бял ром

 

  1. Рязане на зеленчуците. Режем тиквичката по дължина на резени, с дебелина около един сантиметър. Режем и чушките, така че да са относително еднакви по големина на резените от тиквичките. За да постигнем идентични парчета на зеленчуците, може да изрежем "дупетата" на тиквичките и чушките.
  2. Направа на дресинга. В купа смесваме зехтина, оцета, солта, пипера, меда и нарязаните на ситно чесън и магданоз. Разбъркваме добре, за да се разтвори медът.
  3. Запичане на зеленчуците. В сух тиган, върху силно загрят котлон подреждаме чушките. Запичаме ги за около 15 минути, като обръщаме периодично, за да се запекат равномерно от двете страни. След запичането може да ги обелим, по желание. След тях идва ред и на тиквичките. В същия тиган запичаме и тях за около 5 минути. Добре е, когато запичаме зеленчуци, да внимаваме да не са прекалено много за големината на тигана. Слагаме толкова, колкото да покрият дъното, но не и да са един върху друг, защото тогава има опасност да се задушат, вместо да се запекат. В такъв случай зеленчуците ще станат меки, а за тази рецепта ни трябват хрупкави. Преди да запичаме тиквичките, в този случай не е добре да ги осоляваме, защото при взаимодействие със солта, те започват да отделят вода. Когато това се случи, отново има опасност зеленчуците да се задушат, вместо да се запекат. След като зеленчуците са прясно изпечени, веднага ги потапяме в дресинга, за да попият по-добре ароматите.
  4. Запичане на сиренето. Сиренето е нарязано на плочки, с размер относително равен на този на зеленчуците. Оставя се във фризера за около половин час, за да може да стегне. Така ще бъдем сигурни, че няма да се разпадне при запичането. След като го извадим от фризера, овалваме парчетата в брашно и от двете страни. Запичаме в леко намазнен и загрят тиган на силен котлон. Добре е да не прекаляваме с мазнината, за да сме сигурни, че сиренето ще се запече, а не запържи.
  5. Запичане на орехите. В тигана, след като извадим сиренето, запичаме и ореховите ядки за около двайсетина секунди, за да станат приятно хрупкави.
  6. Сглобяване на ястието. В чиния подреждаме зеленчуците, върху тях поставяме сиренето и поръсваме със запечените ядки.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*