- Отнема общо
- 15 mins
- Време на готвене
- 5 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Салата
- Рецепта от
- От
- March 22, 2017
- 2 щипки
- Сол
- 2 с. л.
- Мед
- 2 с. л.
- Ябълков оцет
- 3 с. л.
- Зехтин
- 1 брой
- Червена чушка
- 200 гр
- Кашкавал
- 1 брой
- Домат
- 200 гр
- Спанак
- 50 гр
- Прошуто
Когато консумираме свежи салати, често допускаме едни и същи грешки. Или не обръщаме особено внимание на салатата и я използваме като допълнение на основното ястие. Или изпускаме да добавим в нея важни за правилното функциониране на организма ни съставки като протеин, например. Това оставя у нас чувство на глад и незаситеност. Ако отделите време и внимание и си приготвите салата със спанак, прошуто и кошнички от кашкавал, ще поглезите както сетивата, така и организма си.
Добре приготвената салата е достатъчно питателна и вкусна, за да замести основно ястие.
Нашата салата със спанак и кошнички от кашкавал освен експлозия от вкусове и чувство на свежест и лекота, ще даде на организма Ви достатъчно полезни вещества, за да не изпитвате чувство на глад.
Забележка: Препоръчително е за направата на кашкавалената кошничка да използвате по-твърд кашкавал.
За да впечатлите гостите си, може да приготвите една голяма салата в купа от кашкавал, като само увеличите размера, който е показан в тази рецепта. Ако имате време, желание и амбиция, може да приготвите индивидуална кошничка за всеки гост или член от семейството си.
Салата със спанак! Какво друго би похапнал Попай?
Спанакът е богат на витамини, фосфор, желязо и съдържа впечатляващо за зеленчук количество на желязо. За това той е задължителна част от хранителния режим на вегетарианци, вегани и подрастващи деца. осъвършенствайте и подобрете в домашни условия и нашите рецепти, съдържащи спанак:
- Направа на кошничката. Рендосваме кашкавала. Разстиламе го на тънък слой върху тиган с незалепващо покритие. Разтапяме кашкавала на средно силен котлон за около 2-3 минути. Разбираме, че кашкавалът е готов, когато леко се е втвърдил и не лепне. За да направим кашкавала във формата на кошничка, поставяме разтопения кашкавал върху дъното на обърната чаша. Така той ще изстине във форма, която му позволява да има дъно и когато се втвърди отново, ще може да бъде използван като купичка.
- Направа на дресинг. Дресингът се приготвя отделно от салата, като се смесват необходимите за овкусяване компоненти. При класическия дресинг обикновено смесваме мазнина, киселина и сол, за да постигнем балансирана салата. Добре е дресингът да се смеси отделно и после с него да се залее салата, защото така си осигуряваме равномерно разпределение на солта, киселината и мазнината. В противен случай рискуваме част от салата да е кисела, друга безвкусна, а трета - пресолена. За този дресинг в купа слагаме меда, зехтина, оцета и солта. Бъркаме енергично, докато се получи еднородна смес и медът се разтвори напълно.
- Сглобяване на салатата. Накъсваме спанака, нарязваме домата и чушката, както ни харесва. Добавяме и слайсовете прошуто. Поливаме обилно с дресинга и разбъркваме добре. Хубаво е да направим салатата непосредствено преди консумация, за да я запазим максимално свежа. Сервираме салатата в кашкавалените кошнички.
No comments yet, be the first to leave one!