- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- September 22, 2016
- 1 кг
- Свински черен дроб
- 200 гр
- Брашно
- 100 гр
- Галета
- 5 щипки
- Сол
- 3 щипки
- Черен пипер
- 3 щипки
- Черен пипер
- 1 скилидка
- Чесън
- 1 брой
- Лимон
Субпродуктите са много подценявани в съвременната кухня. Истината обаче е, че те са евтини и в повечето случаи не отстъпват по вкус и хранителен състав на по-често консумираните части от месото, като пържолите, например. Може би следващото предложение за пържен свински дроб с чесън не е най-полезната рецепта на света, но пък е лесна, вкусна и върви с много бира.
Два трика при приготвяне на пържен свински дроб с чесън:
- Леко “металния” привкус на черния дроб е естествен. Той се дължи на високото съдържание на глутатион, което е налично в черния дроб на всяко животно. Той, разбира се, не е вреден (дори напротив), за това няма нужда да се опитваме да избегнем наличието му в чинията. Ако обаче металният привкус не Ви е по вкуса, можете да го притъпите. Най-лесно става като предварително мариновате суровия дроб в киселина – сок от лимон, сок от лайм и дори оцет. Не мариновайте за повече от половин час.
- Черният дроб има леко пихтиеста желатинова косистенция. Тя се дължи на състава на месото – високото съдържание на вода (около 70%), наситеността на протеини (около 20%) и наличието на относително малко мазнини (до 5%). Това означава, че готвенето трябва да бъде с бърза и рязка термична обработка – на висока температура. Бавното готвене или запарване би довело до дихадратиране на месото. Крайния резултат ще е жилаво ястие, което е трудно за дъвчене.
За почитателите на субпродукти, имаме още няколко предложения:
- Изчистване на месото. По продължението на черния дроб има жили, които са трудни за ядене и е по-добре да бъдат отстранени. С помощта на малък и остър нож ги изрязваме.
- Нарязване. Режем свинския дроб на парчета с дебелина около 1 см. Оставяме парчетата в гевгир и ги изплакваме с топла вода.
- Направа на панировката. В купа смесваме брашното, галетата, черния и червен пипер и солта. Ако ще пържите дроба във фритюрник, не Ви съветваме да използвате червен пипер, защото ще вгорчи мазнината.
- Пържене. Потапяме всяко парче дроб в брашното и пържим в предварително загрята мазнина. В нашата рецепта ние използвахме свинска мас, за да бъде още по-вкусно ястието.
No comments yet, be the first to leave one!