Пържен свински дроб с чесън

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 кг
Свински черен дроб
200 гр
Брашно
100 гр
Галета
5 щипки
Сол
3 щипки
Черен пипер
3 щипки
Черен пипер
1 скилидка
Чесън
1 брой
Лимон
Пържен свински дроб с чесън

Субпродуктите са много подценявани в съвременната кухня. Истината обаче е, че те са евтини и в повечето случаи не отстъпват по вкус и хранителен състав на по-често консумираните части от месото, като пържолите, например. Може би следващото предложение за пържен свински дроб с чесън не е най-полезната рецепта на света, но пък е лесна, вкусна и върви с много бира.

продукти Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Пържен свински дроб с чесън

Два трика при приготвяне на пържен свински дроб с чесън:

  1. Леко “металния” привкус на черния дроб е естествен. Той се дължи на високото съдържание на глутатион, което е налично в черния дроб на всяко животно. Той, разбира се, не е вреден (дори напротив), за това няма нужда да се опитваме да избегнем наличието му в чинията. Ако обаче металният привкус не Ви е по вкуса, можете да го притъпите. Най-лесно става като предварително мариновате суровия дроб в киселина – сок от лимон, сок от лайм и дори оцет. Не мариновайте за повече от половин час.
  2. Черният дроб има леко пихтиеста желатинова косистенция. Тя се дължи на състава на месото – високото съдържание на вода (около 70%), наситеността на протеини (около 20%) и наличието на относително малко мазнини (до 5%). Това означава, че готвенето трябва да бъде с бърза и рязка термична обработка – на висока температура. Бавното готвене или запарване би довело до дихадратиране на месото. Крайния резултат ще е жилаво ястие, което е трудно за дъвчене.

За почитателите на субпродукти, имаме още няколко предложения:

Супа със свински крачета и уши

Качамак с пръжки и сирене

Печена свинска главичка с мариновани лукчета

  1. Изчистване на месото. По продължението на черния дроб има жили, които са трудни за ядене и е по-добре да бъдат отстранени. С помощта на малък и остър нож ги изрязваме.
  2. Нарязване. Режем свинския дроб на парчета с дебелина около 1 см. Оставяме парчетата в гевгир и ги изплакваме с топла вода.
  3. Направа на панировката. В купа смесваме брашното, галетата, черния и червен пипер и солта. Ако ще пържите дроба във фритюрник, не Ви съветваме да използвате червен пипер, защото ще вгорчи мазнината.
  4. Пържене. Потапяме всяко парче дроб в брашното и пържим в предварително загрята мазнина. В нашата рецепта ние използвахме свинска мас, за да бъде още по-вкусно ястието.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*