Пeчена свинска главичка с мариновани лукчета

Отнема общо
65 mins
Време на готвене
15 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
4 щипки
Сол
1 брой
Дафинов лист
1 щипка
Ким
2 броя
Карамфил
1 брой
Бахар
20 ml
Олио
2 литра
Вода
150 ml
Винен оцет
50 ml
Соев сос
50 ml
Балсамов оцет
300 гр
Арпаджик
1 брой
Свинска главичка до 2 кг
2 щипки
Червен пипер
2 щипки
Чили пипер
Пeчена свинска главичка с мариновани лукчета

Днес ще Ви покажем евтино и доста ефектно ястие, с което да впечатлите семейството и приятелите си – печена свинска главичка с мариновани лукчета.
Сезонът на червеното вино е в разгара си, чувстваме се длъжни да Ви покажем как да си приготвите идеалното мезе за чаша хубаво домашно вино. Тъй като свинската главичка идва малко мазна, ние ще я съчетаем с леко кисела туршийка от мариновани лукчета.

 

Предложена рецепта:

Кебапчета в кашкавал и бекон

Свинска главичка, краче или дреболийка

В изисканите ресторанти от Европейската кухня трудно ще намерите ястие от свинска главичка. Дреболийките пък се “скриват” в екзотични пастети или тартари. В това няма нищо лошо, разбира се. Но българската кухня е доказателство, че таченото свинско месо може да ни предложи много повече от котлети и бекон. Експериментирайте и оползотворявайте всяка част от прасето. Може да започнете по наши рецепти:

Свински дроб с чесън

Задушен ориз с дреболии

Супа със свински крачета и уши

  1. Почистване на главата. С помощта на нож остъргваме главата. Трябва, когато издърпаме острието по продължението на главата, да не излиза кафеникава течност. Също така, ако по главичката има останала козина, тя трябва да бъде опърлена с помощта на газов котлон или друг директен пламък.
  2. Варене на главата. Слагаме свинската глава в тенджера под налягане. При нея добавяме също така дафиновия лист и 2 щипки сол. Варим главата 30 минути след завиране на средно силен котлон.
  3. Мариноване на лукчетата. В тиган изсипваме захарта с мазнината на средно силен котлон. На този етап не бъркаме захарта, докато не се получи карамел. След това добавяме почистения арпаджик. Осоляваме, добавяме карамфил, бахар и ким. Разбъркваме добре, така че всички лукчета да се карамелизират. След около 1 минута добавяме винения оцет, 100 ml. вода, както и балсамовия оцет. Оставяме на котлона за около 15 минути или докато не изври почти всичката течност, като разбъркваме периодично.
  4. Печене на главата. Слагаме сварената главичка в тава, заливаме я със соевия сос и намазваме с лютия и сладък пипер. В тавичката наливаме три черпака от водата, в която е вряла главата. Печем на предварително загрята на 250 градуса фурна за около 25-30 минути.
  5. Сервиране. Разбира се, как да сервирате това ястие е въпрос на личен избор. Ние обаче Ви съветваме да го сложите на голяма дъска в центъра на масата и да си сипете огромна чаша червено вино. Наздраве!

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*