- Отнема общо
- 30 mins
- Време на готвене
- 8 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- February 10, 2017
- 2 литра
- Вода
- 3 щипки
- Черен пипер
- 4 щипки
- Сол
- 50 гр
- Сланина
- 4 щипки
- Червен пипер
- 200 гр
- Краве сирене
- 1 брой
- Свински гърди до 1 кг
- 100 гр
- Брашно (тип 500)
- 200 гр
- Царевично брашно

Качамак – едно от легендарните българските ястия – то е мазно, тежко, но пък изключително питателно и много, много вкусно. Да, не е за хора със слаби сърца, такива на диета, вегетарианци или активно спортуващи. Но пък е перфектно за всички останали. Препоръчително е да се консумира в студено време и в компанията на чаша хубаво червено вино.
Що е то качамак?
Качамак представлява сварено в подсолена вода царевично брашно. Така се произвежда основата на ястието. От там нататък, границата на съставките и вариациите отговаря само на границата на въображението ни. Качамакът със сирене и пръжки е най-популярният. В Родопите, от където се счита, че произлиза и рецептата за качамак като цяло, се среща и рецепта с препържено масло с червен пипер.
Пръжки и суб-продукти за студеното време!
Традиционно за българската кухня е, че е “сиромашка”. В нея се оползотворяват най-разнообразни суб-продукти, особено тези от свинско или пилешко месо. Нищо не става “зян”, а напротив – всяка част от животното се готви и съчетава по начин, който позволява както хранително разнообразие, така и вкусова наслада за дни, седмици и месеци наред.
Вижте още и:
Супа със свински крачета и уши
Рецепта за печена свинска главичка с мариновани лукчета
- Запържване на месото. Режем сланината на ситно, слагаме я в студен тиган и затопляме на средно силен котлон. Целта е сланината да се стопи и да пусне мазнината си. През това време нарязваме останалото месо на кубчета, с дебелина около сантиметър. Осоляваме го. Запържваме месото в мазнината от сланината, докато стане на пръжки. Изсипваме мазнината, която се е отделила при пърженето в голяма тава. Така тавата за сглобяване на качамака, ще е намазнена от мазнината на пръжките.
- Варене на качамака. В различните рецепти ще срещнете различни методи за варене на качамака. Ние ще Ви покажем най-лесния вариант, в който не остават бучки в сместа. Смесваме двата вида брашно в купа. Посоляваме ги. Добавяме половината вода в купата при брашното и правим рядка каша. В тенджера завираме останалата вода с малко сол. Изсипваме рядката брашнена каша във врялата вода при непрекъснато бъркане. Бъркаме енергично 6-7 минути или докато сместа започва да се отделя от стените на съда.
- Сглобяване на ястието. Изсипваме още топлия качамак в намазнената тава. Отгоре поставяме пръжките, начупваме сиренето и поръсваме с червения пипер.
No comments yet, be the first to leave one!