Качамак с пръжки и сирене

Отнема общо
30 mins
Време на готвене
8 mins
Трудност
Средно
Порции
6 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 литра
Вода
3 щипки
Черен пипер
4 щипки
Сол
50 гр
Сланина
4 щипки
Червен пипер
200 гр
Краве сирене
1 брой
Свински гърди до 1 кг
100 гр
Брашно (тип 500)
200 гр
Царевично брашно
Качамак с пръжки и сирене

Качамак – едно от легендарните българските ястия – то е мазно, тежко, но пък изключително питателно и много, много вкусно. Да, не е за хора със слаби сърца, такива на диета, вегетарианци или активно спортуващи. Но пък е перфектно за всички останали. Препоръчително е да се консумира в студено време и в компанията на чаша хубаво червено вино.

Що е то качамак?

Качамак представлява сварено в подсолена вода царевично брашно. Така се произвежда основата на ястието. От там нататък, границата на съставките и вариациите отговаря само на границата на въображението ни. Качамакът със сирене и пръжки е най-популярният. В Родопите, от където се счита, че произлиза и рецептата за качамак като цяло, се среща и рецепта с препържено масло с червен пипер.

Качамак с пръжки и сирене

Пръжки и суб-продукти за студеното време!

Традиционно за българската кухня е, че е “сиромашка”. В нея се оползотворяват най-разнообразни суб-продукти, особено тези от свинско или пилешко месо. Нищо не става “зян”, а напротив – всяка част от животното се готви и съчетава по начин, който позволява както хранително разнообразие, така и вкусова наслада за дни, седмици и месеци наред.

Вижте още и:

Супа със свински крачета и уши

Рецепта за печена свинска главичка с мариновани лукчета

Рецепта за пържен свински дроб с чесън

Или рецепта за пастет от пилешки дробчета

  1. Запържване на месото. Режем сланината на ситно, слагаме я в студен тиган и затопляме на средно силен котлон. Целта е сланината да се стопи и да пусне мазнината си. През това време нарязваме останалото месо на кубчета, с дебелина около сантиметър. Осоляваме го. Запържваме месото в мазнината от сланината, докато стане на пръжки. Изсипваме мазнината, която се е отделила при пърженето в голяма тава. Така тавата за сглобяване на качамака, ще е намазнена от мазнината на пръжките.
    1843
  2. Варене на качамака. В различните рецепти ще срещнете различни методи за варене на качамака. Ние ще Ви покажем най-лесния вариант, в който не остават бучки в сместа. Смесваме двата вида брашно в купа. Посоляваме ги. Добавяме половината вода в купата при брашното и правим рядка каша. В тенджера завираме останалата вода с малко сол. Изсипваме рядката брашнена каша във врялата вода при непрекъснато бъркане. Бъркаме енергично 6-7 минути или докато сместа започва да се отделя от стените на съда.
    1841
  3. Сглобяване на ястието. Изсипваме още топлия качамак в намазнената тава. Отгоре поставяме пръжките, начупваме сиренето и поръсваме с червения пипер.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*