- Отнема общо
- 65 mins
- Време на готвене
- 15 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- December 12, 2016
- 4 щипки
- Сол
- 1 брой
- Дафинов лист
- 1 щипка
- Ким
- 2 броя
- Карамфил
- 1 брой
- Бахар
- 20 ml
- Олио
- 2 литра
- Вода
- 150 ml
- Винен оцет
- 50 ml
- Соев сос
- 50 ml
- Балсамов оцет
- 300 гр
- Арпаджик
- 1 брой
- Свинска главичка до 2 кг
- 2 щипки
- Червен пипер
- 2 щипки
- Чили пипер
Днес ще Ви покажем евтино и доста ефектно ястие, с което да впечатлите семейството и приятелите си – печена свинска главичка с мариновани лукчета.
Сезонът на червеното вино е в разгара си, чувстваме се длъжни да Ви покажем как да си приготвите идеалното мезе за чаша хубаво домашно вино. Тъй като свинската главичка идва малко мазна, ние ще я съчетаем с леко кисела туршийка от мариновани лукчета.
Предложена рецепта:
Свинска главичка, краче или дреболийка
В изисканите ресторанти от Европейската кухня трудно ще намерите ястие от свинска главичка. Дреболийките пък се “скриват” в екзотични пастети или тартари. В това няма нищо лошо, разбира се. Но българската кухня е доказателство, че таченото свинско месо може да ни предложи много повече от котлети и бекон. Експериментирайте и оползотворявайте всяка част от прасето. Може да започнете по наши рецепти:
- Почистване на главата. С помощта на нож остъргваме главата. Трябва, когато издърпаме острието по продължението на главата, да не излиза кафеникава течност. Също така, ако по главичката има останала козина, тя трябва да бъде опърлена с помощта на газов котлон или друг директен пламък.
- Варене на главата. Слагаме свинската глава в тенджера под налягане. При нея добавяме също така дафиновия лист и 2 щипки сол. Варим главата 30 минути след завиране на средно силен котлон.
- Мариноване на лукчетата. В тиган изсипваме захарта с мазнината на средно силен котлон. На този етап не бъркаме захарта, докато не се получи карамел. След това добавяме почистения арпаджик. Осоляваме, добавяме карамфил, бахар и ким. Разбъркваме добре, така че всички лукчета да се карамелизират. След около 1 минута добавяме винения оцет, 100 ml. вода, както и балсамовия оцет. Оставяме на котлона за около 15 минути или докато не изври почти всичката течност, като разбъркваме периодично.
- Печене на главата. Слагаме сварената главичка в тава, заливаме я със соевия сос и намазваме с лютия и сладък пипер. В тавичката наливаме три черпака от водата, в която е вряла главата. Печем на предварително загрята на 250 градуса фурна за около 25-30 минути.
- Сервиране. Разбира се, как да сервирате това ястие е въпрос на личен избор. Ние обаче Ви съветваме да го сложите на голяма дъска в центъра на масата и да си сипете огромна чаша червено вино. Наздраве!
No comments yet, be the first to leave one!