- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 7 people
- Вид
- Гарнитура
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
- 1 1/2 кг
- Картофи
- 4 броя
- Яйца
- 6 с. л.
- Брашно
- 10 гр
- Сол
- 8 гр
- Черен пипер
- 50 гр
- Галета
- 100 гр
- Масло
- 100 гр
- Сушени сини сливи
Чудите се каква е перфектната гарнитура на хубаво бавно печено месо или доброто решение за приятел, или пък за роднина вегетарианец? Даваме Ви отговора – Хрупкави кнедли със сини сливи. Хрупкави отвън и невероятно меки и пухкави отвътре.
Хрупкави кнедли със сини сливи – но какво представляват кнедлите?
В разнообразните кулинарни традиции на различните нации кнедлите получават различно наименование и по-някога различна основа. Понякога те представляват пържено тесто с различни видове плънки – нещо като бухтичка с вкусен център. В други разновидности, като тази, която ви показваме с рецептата за хрупкави кнедли със сини сливи, тестото е направено от картофи. Те обвиват вкусна и мека до течна плънка в центъра.
Общото е въглехидратната основа, пърженето като термична обработка и наличието на плънка. Ако опитате веднъж, можете да експериментирате със сладка, солена или неутрална плънка. Така кнедлите, вместо класическата си роля на гарнитура, могат да се превърнат и в самостоятелно ястие.
Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
Ако обичате картофени ястия, опитайте и тези две любими наши рецепти:
Хрупкави картофени кюфтета със сирене
Ако се влюбите в аромата и сочността, които сините сливи придават на класически солени ястия, опитайте да ги внедрите и в други ястия. Може да следвате рецептите ни за:
Зелеви сарми със стафиди и сини сливи
- Сваряване на картофите. Варим картофите в подсолена вода. Задължително е да ги варим с обелката, за да не загубим нишестето им.
- Белене. Белим картофите, докато са още леко топли. Не трябва да ги белим под течаща вода, а на "сухо". След това намачкваме картофите с преса, но и вилицата е алтернатива.
- Направа на тестото. В дълбока купа слагаме смачканите картофи, нарязаните на дребно сини сливи, брашното, яйцата, солта и черния пипер. Бъркаме, докато стане леко и меко тесто. От тестото оформяме малки топчици.
- Варене. Пускаме топките във вряща подсолена вода за около 1 минута.
- Направа на хрупкавата коричка. В тиган разтопяваме маслото и слагаме галетата на средно силен огън. Добавяме кнедлите там и запържваме за около 1 минута.
No comments yet, be the first to leave one!