Хрупкави кнедли със сини сливи

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
7 people
Вид
Гарнитура
Рецепта от
От
1 1/2 кг
Картофи
4 броя
Яйца
6 с. л.
Брашно
10 гр
Сол
8 гр
Черен пипер
50 гр
Галета
100 гр
Масло
100 гр
Сушени сини сливи
Хрупкави кнедли със сини сливи

Чудите се каква е перфектната гарнитура на хубаво бавно печено месо или доброто решение за приятел, или пък за роднина вегетарианец? Даваме Ви отговора – Хрупкави кнедли със сини сливи. Хрупкави отвън и невероятно меки и пухкави отвътре.

Хрупкави кнедли със сини сливи – но какво представляват кнедлите?

В разнообразните кулинарни традиции на различните нации кнедлите получават различно наименование и по-някога различна основа. Понякога те представляват пържено тесто с различни видове плънки – нещо като бухтичка с вкусен център. В други разновидности, като тази, която ви показваме с рецептата за хрупкави кнедли със сини сливи, тестото е направено от картофи. Те обвиват вкусна и мека до течна плънка в центъра.

Общото е въглехидратната основа, пърженето като термична обработка и наличието на плънка. Ако опитате веднъж, можете да експериментирате със сладка, солена или неутрална плънка. Така кнедлите, вместо класическата си роля на гарнитура, могат да се превърнат и в самостоятелно ястие.

хрупкави кнедли със сини сливи

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

Ако обичате картофени ястия, опитайте и тези две любими наши рецепти:

Хрупкави ароматни картофи

Хрупкави картофени кюфтета със сирене

Ако се влюбите в аромата и сочността, които сините сливи придават на класически солени ястия, опитайте да ги внедрите и в други ястия. Може да следвате рецептите ни за:

Зелеви сарми със стафиди и сини сливи

Пиле със зеленчуци и сини сливи в гювече

Пълнена свинска плешка със сушени кайсии и сини сливи

  1. Сваряване на картофите. Варим картофите в подсолена вода. Задължително е да ги варим с обелката, за да не загубим нишестето им.
  2. Белене. Белим картофите, докато са още леко топли. Не трябва да ги белим под течаща вода, а на "сухо". След това намачкваме картофите с преса, но и вилицата е алтернатива.
  3. Направа на тестото. В дълбока купа слагаме смачканите картофи, нарязаните на дребно сини сливи, брашното, яйцата, солта и черния пипер. Бъркаме, докато стане леко и меко тесто. От тестото оформяме малки топчици.
  4. Варене. Пускаме топките във вряща подсолена вода за около 1 минута.
  5. Направа на хрупкавата коричка. В тиган разтопяваме маслото и слагаме галетата на средно силен огън. Добавяме кнедлите там и запържваме за около 1 минута.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*