- Отнема общо
- 80 mins
- Време на готвене
- 45 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 11, 2016
- 2 броя
- Пилешки бутчета
- 3 с. л.
- Мед
- 10 гр
- Настърган джиндифил
- 150 ml
- Бира
- 1 ч. л.
- Куркума
- 1 ч. л.
- Къри
- 1 ч. л.
- Лют пипер
- 2 стръка
- Прясна мащерка
- 1 скилидка
- Чесън
- 2 с. л.
- Сол
Пикантни бутчета с джинджифил и мед – рецепта, даваща ни страхотна възможност да разнообразим до болка познатия ни вкус на печеното пилешко.
Пилешкото месо е едно от най-универсалните меса, тъй като е леко, не е мазно, готви се сравнително бързо и лесно. С него могат да се приготвят бульони, супи, основни ястия, хамбургери. В кулинарията ястията с пилешко месо са буквално неизчерпаеми.
Забележка: В тази рецепта ние използваме джинджифилов мед. В буркан с мед настъргваме цял корен джинджифил. Този мед е изключително подходящ за мариноване на меса, различни сладкиши, чай и т.н. Сърдечно Ви препоръчваме да имате един буркан с джинджифилов мед вкъщи.
Както вече споменахме пилешкото има малко мазнини, нежен вкус и лек аромат. Това го прави идеално за мариноване и обогатяване с различни подправки по наш вкус.
Друга “пикантна” рецепта:
- Разрязване на бутчетата. Режем бутчетата на две, за да се мариноват и сготвят по-бързо. Най-лесният начин за разрязване е когато хванем бутчето в двата края и го размърдаме. По-точно - на мястото, където се огъва, там е ставата. Минаваме с ножа по средата на ставата.
- Приготвяне на маринатата. Слагаме меда, джиндифила, куркумата, кърито, лютия пипер и бъркаме енергично. След това добавяме бирата и продължаваме действието. Целта е медът да се разтвори напълно в течността. Така ще си гарантираме, че пилешкото месо ще бъде овкусено равномерно. След като се разтвори медът, слагаме стръковете мащерка и смачкана скилидка чесън. Не е нужно да го белим, просто го натискаме с помощта на ножа и го слагаме направо в сместа. Накрая прибавяме и бутчетата, оставяйки всичко да се маринова за 30 минути в хладилник.
- Печене. След като бутчетата са се мариновали, изсипваме цялата смес в тава и печем. Първоначално 10 минути на 200 градуса. След това намаляваме фурната на 150 градуса и печем още 35 минути.
- Монтиране. Монтирането е термин в кулинарията, при който към сос се прибавя студено масло, за да го направи по-нежен и ефирен. В нашия случай след като извадим месото, прибавяме лимоново масло към останалата течност в тавата. Лимоновото масло перфектно се съчетава с пикантния и сладко-горчив вкус на пилешкото.
No comments yet, be the first to leave one!