Пикантни бутчета с джинджифил и мед

Отнема общо
80 mins
Време на готвене
45 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 броя
Пилешки бутчета
3 с. л.
Мед
10 гр
Настърган джиндифил
150 ml
Бира
1 ч. л.
Куркума
1 ч. л.
Къри
1 ч. л.
Лют пипер
2 стръка
Прясна мащерка
1 скилидка
Чесън
2 с. л.
Сол
Пикантни бутчета с джинджифил и мед

Пикантни бутчета с джинджифил и мед – рецепта, даваща ни страхотна възможност да разнообразим до болка познатия ни вкус на печеното пилешко.

Пилешкото месо е едно от най-универсалните меса, тъй като е леко, не е мазно, готви се сравнително бързо и лесно. С него могат да се приготвят бульони, супи, основни ястия, хамбургери. В кулинарията ястията с пилешко месо са буквално неизчерпаеми.

Забележка: В тази рецепта ние използваме джинджифилов мед. В буркан с мед настъргваме цял корен джинджифил. Този мед е изключително подходящ за мариноване на меса, различни сладкиши, чай и т.н. Сърдечно Ви препоръчваме да имате един буркан с джинджифилов мед вкъщи.

Както вече споменахме пилешкото има малко мазнини, нежен вкус и лек аромат. Това го прави идеално за мариноване и обогатяване с различни подправки по наш вкус.

Готвар - Пикантни бутчета с джинджифил и мед, продукти

Друга “пикантна” рецепта:

Бързи спагети с пикантен сос

  1. Разрязване на бутчетата. Режем бутчетата на две, за да се мариноват и сготвят по-бързо. Най-лесният начин за разрязване е когато хванем бутчето в двата края и го размърдаме. По-точно - на мястото, където се огъва, там е ставата. Минаваме с ножа по средата на ставата.
  2. Приготвяне на маринатата. Слагаме меда, джиндифила, куркумата, кърито, лютия пипер и бъркаме енергично. След това добавяме бирата и продължаваме действието. Целта е медът да се разтвори напълно в течността. Така ще си гарантираме, че пилешкото месо ще бъде овкусено равномерно. След като се разтвори медът, слагаме стръковете мащерка и смачкана скилидка чесън. Не е нужно да го белим, просто го натискаме с помощта на ножа и го слагаме направо в сместа. Накрая прибавяме и бутчетата, оставяйки всичко да се маринова за 30 минути в хладилник.
  3. Печене. След като бутчетата са се мариновали, изсипваме цялата смес в тава и печем. Първоначално 10 минути на 200 градуса. След това намаляваме фурната на 150 градуса и печем още 35 минути.
  4. Монтиране. Монтирането е термин в кулинарията, при който към сос се прибавя студено масло, за да го направи по-нежен и ефирен. В нашия случай след като извадим месото, прибавяме лимоново масло към останалата течност в тавата. Лимоновото масло перфектно се съчетава с пикантния и сладко-горчив вкус на пилешкото.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*