- Отнема общо
- 2 mins
- Време на готвене
- 1 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Предястие
- Рецепта от
- От
- July 12, 2016
- 1 брой
- Яйце
- 130 ml
- Зехтин
- 20 гр
- Едра горчица
- 30 ml
- Балсамов оцет
- 1 щипка
- Сол
Майонезата е един от най – известните и разпространени сосове. С някои промени и добавки в класическата рецепта, добре познатият продукт се превръща в истинско изкушение. Комбинацията от балсам и майонеза може да звучи странно, но вкусът е гарантиран. Само с две прости стъпки за по-малко от минута ще имате домашен, пухкав сос.
Майонеза: яйцето или млякото?
Както вече споменахме майонезата е един от най- известените студени сосове. В най-общ смисъл съставките ѝ са : яйца, растителна мазнина и киселина. [1]
Живеем във времена на непрекъснато кулинарно развитие и усъвършенстване. В момента има хиляди вариации на класическата майонеза – с горчица, с различни подправки, с лимон, с оцет, със зехтин, с олио и др. Има дори такива, които не съдържат яйца. Подобни майонези са изключително подходящи за вегани или хора с непоносимост към яйцата.
В САЩ майонезите, които не съдържат в състава си яйца, не могат да получат това наименование. В България все още майонезата не е регулирана по състав и начин на производство. Ние няма да се задълбочаваме над теми като „трябва ли майонезата без яйца, да се нарича майонеза“.
Проблемът в България идва от факта, че липсата на регулиране на съставките в майонезата е фактор за използване на вредни вещества или заместители на продукти, без това да е упоменато. Наскоро Асоциация Активни Потребители проведе проучване, върху което може сериозно да се замислим – трябва ли да купуваме майонеза от магазините?! Цялата статия вижте тук.
Използвайте майонезата за тези страхотни хамбургери:
Ако искате да станете майстор на всички техники и разновидности за приготвяне на майонеза, упражнете се със следните рецепти:
нашата домашна млечна майонеза като видите рецептата тук.
или чеснова майонеза от варени яйца, с рецептата, която ще намерите тук.
Домашен майонезен сос, с рецепта, която можете да видите тук
- Всички продукти на едно място. Слагаме всички продукти в каничка за пасиране. Ако не разполагате с такава, можете да използвате буркан с широко гърло. В повечето рецепти за майонеза се споменава как мазнината се слага постепенно на тънка струйка. В нашия случай това не е необходимо. Оборотите на пасатора са достатъчно силни, за да превърнат всички съставки в гладка емулсия.
- Бъркане - Слагаме пасатора на дъното на каната и го пускаме на максимални обороти за около 10 секунди. След това бавно издърпваме нагоре и изчакваме нови 10 секунди. След това отново спускаме надолу. Тази рецепта е толкова лесна, че ни се иска за нея да направим категория „Свръхлесни“.
No comments yet, be the first to leave one!