Майонеза – Балсамова майонеза за две минути

Отнема общо
2 mins
Време на готвене
1 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
1 брой
Яйце
130 ml
Зехтин
20 гр
Едра горчица
30 ml
Балсамов оцет
1 щипка
Сол
Майонеза – Балсамова майонеза за две минути

Майонезата е един от най – известните и разпространени сосове. С някои промени и добавки в класическата рецепта, добре познатият продукт се превръща в истинско изкушение. Комбинацията от балсам и майонеза може да звучи странно, но вкусът е гарантиран. Само с две прости стъпки за по-малко от минута ще имате домашен, пухкав сос.

Майонеза: яйцето или млякото?

Както вече споменахме майонезата е един от най- известените студени сосове. В най-общ смисъл съставките ѝ са : яйца, растителна мазнина и киселина. [1]

Живеем във времена на непрекъснато кулинарно развитие и усъвършенстване. В момента има хиляди вариации на класическата майонеза – с горчица, с различни подправки, с лимон, с оцет, със зехтин, с олио и др. Има дори такива, които не съдържат яйца. Подобни майонези са изключително подходящи за вегани или хора с непоносимост към яйцата.

В САЩ майонезите, които не съдържат в състава си яйца, не могат да получат това наименование. В България все още майонезата не е регулирана по състав и начин на производство. Ние няма да се задълбочаваме над теми като „трябва ли майонезата без яйца, да се нарича майонеза“.

Проблемът в България идва от факта, че липсата на регулиране на съставките в майонезата е фактор за използване на вредни вещества или заместители на продукти, без това да е упоменато. Наскоро Асоциация Активни Потребители проведе проучване, върху което може сериозно да се замислим – трябва ли да купуваме майонеза от магазините?! Цялата статия вижте тук.

Използвайте майонезата за тези страхотни хамбургери:

Пилешки хамбургери с пилешки чипс

Ако искате да станете майстор на всички техники и разновидности за приготвяне на майонеза, упражнете се със следните рецепти:

нашата домашна млечна майонеза като видите рецептата тук.

или чеснова майонеза от варени яйца, с рецептата, която ще намерите тук.

Домашен майонезен сос, с рецепта, която можете да видите тук

  1. Всички продукти на едно място. Слагаме всички продукти в каничка за пасиране. Ако не разполагате с такава, можете да използвате буркан с широко гърло. В повечето рецепти за майонеза се споменава как мазнината се слага постепенно на тънка струйка. В нашия случай това не е необходимо. Оборотите на пасатора са достатъчно силни, за да превърнат всички съставки в гладка емулсия.
  2. Бъркане - Слагаме пасатора на дъното на каната и го пускаме на максимални обороти за около 10 секунди. След това бавно издърпваме нагоре и изчакваме нови 10 секунди. След това отново спускаме надолу. Тази рецепта е толкова лесна, че ни се иска за нея да направим категория „Свръхлесни“.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*