- Отнема общо
- 120 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 10 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- March 3, 2018
Има един израз, който гласи, че след изискана вечеря, най-много се помни сладостта на десерта и горчивината от сметката. Обещаваме, че нашата баклава с локум ще Ви носи само сладост, без капка горчивина.
Въпреки че баклавата не е традиционно българско ястие, тя се нарежда до най-често консумираните десерти у нас. Уникалното на тази баклава е, че тя става изключително мека и сочна. Това се дължи на пандишпановото тесто, което влагаме в баклавата. Тестото играе ролята на гъба, която попива сока и баклавата се превръща в неустоимо изкушение. Освен това за славата на баклавата допринасят и познатите и любими продукти. Ние решихме да надградим традиционната баклава като добавим локум, ванилия, сок от мандарина и портокал.
Ако пък ви останат 1-2 излишни тънки кори, след като си направите невероятно вкусна баклава с локум…
Имаме идея за оползотворяване на останалите продукти. За по-малко от половин час на следващия ден, ще сервирате нов десерт. С нетрадиционни вкусове и различен акцент, от този на баклавата. Ето рецептата ни за пълнени кошнички с крем.
За почитателите на десерти с тънки точени кори, е абсолютно задължително да опитате рецептата ни за сладка баница. Може да я намерите тук:
- Приготвяне на тестото. В голяма купа разбиваме три яйца, като постепенно добавяме една ч.ч захар. За да сме сигурни, че яйцата са се разбили максимално добре, трябва да следваме следните инструкции - когато започнем да ги разбиваме, включваме на първа скорост. Постепенно с добавянето на захарта, увеличаваме и скоростта на миксера. Яйцата са готови, когато удвоят обема си и побелеят. С помощта на шпатула леко разбъркваме, докато постепенно добавяме към разбитите със захарта яйца, една ч.ч пресято брашно с едно пакетче бакпулвер. Когато добавяме брашното към яйцата, бъркаме само в една посока. Иначе рискуваме да спаднат яйцата.
- Завиване на баклавата. Завиването на самата баклава много наподобява направата на вита баница. За целта се нуждаем от предварителна подготовка. Начупваме 200 гр. орехи и разтопяваме 125 гр. масло. Вече е време да започнем със самото завиване. Вземаме едно парче локум и го разтягаме по дължина. Целта е да се получи нещо като локумена ививца с дебелина около 1 см. Поставяме локума върху кората за баница, поръсваме с 2- 3 с.л от пандишпановата смес, шепа ядки и 1,2 с.л разтопено масло. Завиваме стегнато руло. Повтаряме процедурата, докато не свършат корите.
- Печене. Подреждаме навитите кори в намаслена тава. Отгоре посипваме с останалата пандишпанова смес и ако е останало разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
- Направа на сиропа. В тенджера изстискваме сока от един портокал и оставяме корите вътре в тенджерата, при сока. Същото правим и с половин лимон и добавяме и него. Добавяме 2 ч.ч захар, 1 литър вода и 2 пакетчета ванилия. Слагаме сместа на котлона и варим за около 10- тина минути.
- Сиропиране. Правилото на сиропитане на десерти е следното - за да попие максимално добре течността в десерта - единият продукт трябва да е добре изстуден, а другият - топъл. Накрая заливаме баклавата с готовия и прецеден сироп. Препоръчително е да изчакаме баклавата да се напои със сиропа поне за 8 часа. Консумира се студена.
No comments yet, be the first to leave one!