- Отнема общо
- 15 mins
- Време на готвене
- 15 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 1 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 24, 2016
Калмарите и бирата несъмнено са едни от най-консумираните продукти през лятото. Защо да не ги смесим? Специално за любителите на бира и морска храна сме приготвили калмари в бирена панировка.
Другите ни рецепти с калмари:
Калмари в азиатски стил | Пълнени калмари с хлебни трохи | Калмари темпура
- Почистване на калмара. Ако сте купили цели калмари, чистенето им е в следната последователност: хващаме калмара зад главата и с леко издърпване изваждаме вътрешностите, след това премахваме и костта. Отделяме пипалата от главата точно преди очите. Измиваме обилно тубата от вътре и от вън. Най-лесният начин за миене от вътре е като обърнем тубата и изплакнем под течаща вода. След това белим сивата кожа. Хубаво е да се постараем обелим и пипалата. Много хора спират с чистенето на калмарите до тук. Има обаче още една ципа, която прави калмара жилав, отстраняването на тази ципа гарантира, че месото му ще е меко и приятно за ядене. Най-лесният начин да обелим тази ципа е като направим малък разрез по дължината на калмара без да го режем и след това с ръце го обелим.
- Направа на панировката. Тази панировка е пухкава и въздушна, така че може да я направите много. В купа смесваме всички сухи съставки и разбъркваме. Постепенно доливаме бирата и бъркаме докато се образува хомогенна смес.
- Пържене. Потапяме калмарите в панировката и след това ги поставяме в горещо олио. Хубаво е за целта да се ползва тиган или тенджера, а не фритюрник, защото мазнината ще има рибен дъх. Най-хубавата температура за пържене на калмарите е между 150 и 180 градуса за около 1 минута. Казано по-просто, те не трябва да се пържат нито в много сгорещена мазнина, нито в много студена. Отцеждаме ги на решетка, след като ги изпържим.
- Направа на сос. Изстискваме лимона. Проверяваме какво количество е сокът. Към лимоновия сок прибавяме същото количество зехтин и разбъркваме много енергично. Препоръчваме Ви да използвате миксер, може и с тел, но трябва да разбърквате много бързо. Целта е да стане еднородна смес. Този лимонов сос е много подходящ за рибни ястия.
No comments yet, be the first to leave one!