- Отнема общо
- 105 mins
- Време на готвене
- 45 mins
- Трудност
- Трудно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 29, 2016
- 300 ml
- Прясно мляко
- 30 гр
- Брашно
- 30 гр
- Масло
- 1 брой
- Морков
- 1 скилидка
- Чесън
- 1 глава
- Кромид лук
- 150 гр
- Кайма (смес)
- 200 ml
- Доматен сок
- 200 гр
- Кашкавал
- 100 гр
- Тесто за пица
- 3 щипки
- Сол
- 1 щипка
- Индийско орехче
- 3 щипки
- Червен пипер
- 3 щипки
- Черен пипер
- 40 ml
- Зехтин
Кое е любимото италианско ястие на котарака Гарфилд? Разбира се, че неустоимо вкусната лазаня. Пригответе я и отделете парчета за цялото семейство, ще успеете да ги впечатлите!
Още от категория “Паста”:
- Приготвяне на доматения сос. Режем лука и моркова на относително еднакви по големина парчета. Накъсваме каймата и оформяме малки топчета. Запържваме я в 10 мл загрят на силен котлон зехтин. Пърженето трябва да е само за една-две минути, колкото каймата да получи хрупкава коричка. Изваждаме месото от тигана. Запържваме в същия съд първо морковите за една минута, след което добавяме и лука. С лука прибавяме и обеления чесън. Задушаваме всички зеленчуци за две-три минути и прибавяме доматения сок в тигана. Варим, докато изври близо половината от соса. Прибавяме по две щипки сол, черен и червен пипер и една щипка захар. Връщаме каймата в тигана при соса и варим за още пет минути. След като сосът е готов, изваждаме скилидката чесън.
- Приготвяне на сос „Бешамел“. Сипваме брашното и маслото в студен (може и загрят, няма значение) тиган. Запържваме на слаб котлон, докато брашното започне да си сменя цвета (на кафяв). Сипваме студеното мляко при брашното и маслото в тигана. Бъркаме енергично през цялото време, за да не останат бучки. Добавяме по една щипка сол, черен пипер и индийското орехче. Варим за не повече от пет минути, като е изключително важно да бъркаме през цялото време. Добре е, след като е готов, сосът да бъде прецеден, за да го изчистим от бучици брашно, които биха могли да останат.
- Приготвяне на корите. Разточваме тестото. Трябва да получим осем кори с дебелина, отговаряща на четвъртата степен на машинка за паста (около един милиметър). Броят на корите може да варира, в зависимост от тавата, с която разполагате, съобразете се с вместимостта на съда.
- Подреждане на лазанята. В намазнена с останалия зехтин тава започваме да редим лазанята. Слагаме първата кора и заливаме със сос „Бешамел“. Добавяме и настърган кашкавал. Поставяме следващата кора отгоре и заливаме с доматения сос и отново настърган кашкавал. Няма значение с кой от двата соса започвате, важното е да ги редувате. Продължете, докато запълните тавата. Върху последната кора настъргваме останалия кашкавал и заливаме с една тънка линия зехтин.
- Печене. Печем на загрята на 180 градуса фурна, за 45 минути.
No comments yet, be the first to leave one!