- Отнема общо
- 115 mins
- Време на готвене
- 25 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 4, 2016
- 2 лист
- Дафинов лист
- 3 щипка
- Черен пипер
- 4 щипка
- Босилек
- 4 щипка
- Червен пипер
- 5 щипка
- Сол
- 3 скилидка
- Чесън
- 2 брой
- Кромид лук
- 1 брой
- Морков
- 2 брой
- Зелена чушка
- 2 брой
- Червена чушка
- 3 брой
- Патладжан
- 4 брой
- Домат
- 2 щипка
- Джоджен
- 1 щипка
- Мащерка
- 50 ml
- Зехтин
Рататуи е толкова лесно и вкусно ястие, че неслучайно заема главно място в изключително популярния едноименен анимационен филм.
Що е то рататуи?
Освен че е особено чаровна мишка-готвач, Рататуи е и традиционно френско зеленчуково ястие. Разновидностите за приготвянето му са много. В някои интерпретации то наподобява по-скоро супа от зеленчуци или зарзаватена каша. В други – както и в нашето, зеленчуците се запазват на големи парчета, а сосът играе помощна роля, която подчертава вкуса и консистенцията им.
Задължителните продукти са патладжан (или тиквичка), домат, лук, чесън, босилек и мащерка. Всичко останало е фантазия и лични преживявания. Точно както в анимационното филмче – всеки може да го сготви!
Зеленчуковите гозби са вкусни и хранителни. Прекрасно решение за лека и полезна вечеря. А за по-лакомите от нас от за гарнитура. Ето още няколко от любимите ни зеленчукови рецепти:
- Белене на доматите. Най-лесният начин за белене на домати е като на "дупетата" им издълбаем малко хиксче. След това ги слагаме във вряща вода за около 20 секунди, а след тази процедура веднага ги потапяме в студена. По този начин люспата ще се отдели много лесно. Ако разполагате с остра белачка за картофи, можете да ги обелите и с нея.
- Направа на доматения сос. В студен тиган слагаме обелените скилидки чесън и 40 мл зехтин. Постепенно и на слаба температура загряваме тигана. Целта е чесънът да овкуси мазнината и той самият да стане нежен и кремав. Задушаваме чесъна за около 2-3 минути, след това добавяме нарязаните на ситно морков и лук. Задушаваме за още 2 минути на слаб огън. Добавяме нарязани на ситно два от обелените домати. Прибавяме всички подправки, като оставяме 2 щипки сол, с които ще посолим останалите зеленчуци. Варим цялата смес за около 5 минути, след което я пасираме.
- Рязане на зеленчуците. Класическият рататуй се прави със зеленчуци, които са във формата на едносантиметрови кубчета. Ние обаче предпочитаме да ги нарежем както нашия приятел Реми - на кръгчета. Препоръчително е те да бъдат с еднаква дебелина. Най-лесният начин е да използвате ренде, но и с нож няма проблем, просто трябва да се стараете парчетата да са възможно най-еднакви.
- Редене на ястието. В тава мажем обилен слой от доматения сос. Отгоре редим зеленчуците, като при баница. Този процес е малко досаден, но крайният резултат си струва. Поръсваме зеленчуците с останалата сол и зехтина. Върху тях поставяме хартия за печене. Печем за около 90 минути на 150 градуса.
No comments yet, be the first to leave one!