Рататуи

Отнема общо
115 mins
Време на готвене
25 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 лист
Дафинов лист
3 щипка
Черен пипер
4 щипка
Босилек
4 щипка
Червен пипер
5 щипка
Сол
3 скилидка
Чесън
2 брой
Кромид лук
1 брой
Морков
2 брой
Зелена чушка
2 брой
Червена чушка
3 брой
Патладжан
4 брой
Домат
2 щипка
Джоджен
1 щипка
Мащерка
50 ml
Зехтин
Рататуи

Рататуи е толкова лесно и вкусно ястие, че неслучайно заема главно място в изключително популярния едноименен анимационен филм.

Рататуи

Що е то рататуи?

Освен че е особено чаровна мишка-готвач, Рататуи е и традиционно френско зеленчуково ястие. Разновидностите за приготвянето му са много. В някои интерпретации то наподобява по-скоро супа от зеленчуци или зарзаватена каша. В други – както и в нашето, зеленчуците се запазват на големи парчета, а сосът играе помощна роля, която подчертава вкуса и консистенцията им.

Задължителните продукти са патладжан (или тиквичка), домат, лук, чесън, босилек и мащерка. Всичко останало е фантазия и лични преживявания. Точно както в анимационното филмче – всеки може да го сготви!

Зеленчуковите гозби са вкусни и хранителни. Прекрасно решение за лека и полезна вечеря. А за по-лакомите от нас от за гарнитура. Ето още няколко от любимите ни зеленчукови рецепти:

Зеленчуци, задушени в плик

Ветрило от патладжани с домати

Печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал

  1. Белене на доматите. Най-лесният начин за белене на домати е като на "дупетата" им издълбаем малко хиксче. След това ги слагаме във вряща вода за около 20 секунди, а след тази процедура веднага ги потапяме в студена. По този начин люспата ще се отдели много лесно. Ако разполагате с остра белачка за картофи, можете да ги обелите и с нея.
  2. Направа на доматения сос. В студен тиган слагаме обелените скилидки чесън и 40 мл зехтин. Постепенно и на слаба температура загряваме тигана. Целта е чесънът да овкуси мазнината и той самият да стане нежен и кремав. Задушаваме чесъна за около 2-3 минути, след това добавяме нарязаните на ситно морков и лук. Задушаваме за още 2 минути на слаб огън. Добавяме нарязани на ситно два от обелените домати. Прибавяме всички подправки, като оставяме 2 щипки сол, с които ще посолим останалите зеленчуци. Варим цялата смес за около 5 минути, след което я пасираме.
  3. Рязане на зеленчуците. Класическият рататуй се прави със зеленчуци, които са във формата на едносантиметрови кубчета. Ние обаче предпочитаме да ги нарежем както нашия приятел Реми - на кръгчета. Препоръчително е те да бъдат с еднаква дебелина. Най-лесният начин е да използвате ренде, но и с нож няма проблем, просто трябва да се стараете парчетата да са възможно най-еднакви.
  4. Редене на ястието. В тава мажем обилен слой от доматения сос. Отгоре редим зеленчуците, като при баница. Този процес е малко досаден, но крайният резултат си струва. Поръсваме зеленчуците с останалата сол и зехтина. Върху тях поставяме хартия за печене. Печем за около 90 минути на 150 градуса.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*