Хрупкави зеленчуци с кайма

Отнема общо
15 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
500 гр
Кайма
300 гр
Зелен фасул консерва
5 щипки
Сол
3 щипки
Червен пипер
3 щипки
Чили пипер
3 щипки
Къри
Хрупкави зеленчуци с кайма

Рецептата за хрупкави зеленчуци с кайма отнема буквално 20 минути. Тя е лесна, вкусна и много питателна.

Основната идея на тази рецепта е да инкорпорираме във вкусно и питателно ястие някои от често пренебрегваните зеленчуци. Признайте си, колко често на трапезата ви се намира място за зелен фасул?

Детските градини са пословични с неспособността си да обработят и сготвят именно зеления фасул по начин, който да накара децата да го заобичат и консумират по-късно по желание. Като го включим в рецепта с обичани и типични за българската трапеза продукти – чушки, кайма, лук и домати, даваме шанс на зеления фасул отново да спечели сърцата и небцата ни. Без да се натрапва, без да доминира, но и без да остава съвсем незабележим.

А той не е никак за пренебрегване. Освен големите количества витамини В и С, които са характерни за почти всички зеленчуци, зеленият фасул е богат растителен източник на желязо.
Готвар, рецепта - Хрупкави зеленчуци с кайма

Ако искате да добавите и хрупкав въглехидрат към рецептата за зеленчуци с кайма, опитайте рецептата ни за рулца

Хрупкави рулца с кайма и зеленчуци

Зеленчуците

Едва ли има нужда да ви убеждаваме колко необходимо е да намерите начин да включвате зеленчуци при всяко хранене. Салатите са задължителни, защото ни дават огромно количество витамини и свежест за деня. Освен това са относително хранителни и особено диетични.

Постоянното консумиране на едни и също продукти, приготвени по един и същи начин, не само омръзва. Но и не е особено здравословно, защото означава, че се лишаваме от други, също толкова важни за организма вещества.

За това е особено важно да се научим да готвим познати продукти по разнообразни начини. Например като съчетаваме полезните зеленчуци с кайма.

Вижте как зеленчуците могат да се превърна в основно ястие. Здравословна, лесна и бърза за приготвяне рецепта.

Зеленчуци в плик

Или опитайте френската класика рататуй. По-лесно е за приготвяне, отколкото предполагате!

Рецепта за рататуй

 

  1. Нарязване на зеленчуците. Лука режем на големи кубчета, зелената чушка на дебели половин сантиметър кръгчета, а домата на едро. Как ще бъдат нарязани зеленчуците е личен избор, важно е обаче да не са много наситнени, защото ще омекнат и няма са хрупкави.
  2. Запържване. Запържваме каймата в мазнината за около 1-2 минути на силен котлон с по една щипка подправки. След това добавяме лука и чушката, продължаваме да пържим на силна температура. След още 2 минути добавяме зеления фасул. Нашият е от консерва, ако имате пресен го сложете още в началото. Пържим още 2 минути, като добавяме и останалите подправки.
  3. Задушаване. Добавяме царевицата и домата в тигана и разбъркваме добре. Оставяме доматите да пуснат водата си, но и внимаваме да не се разпадат. Отново пържим за около 2 минути и сваляме от котлона.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*