- Отнема общо
- 1 mins
- Време на готвене
- 1 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Сос
- Рецепта от
- От
- March 24, 2017
- 60 ml
- Прясно мляко
- 180 ml
- Олио
- 1 с. л.
- Оцет
- 1 ч. л.
- Сол
- 1 ч. л.
- Черен пипер
- 1 стрък
- Пресен лук
Ключовите думи при рецептата за домашна млечна майонеза без яйца са “домашна” и “без яйца”. Така майонезата е по-вкусна и по-безопасна за нашето здраве. Ето защо: има два основни проблема при консумацията на майонеза.
Първо
Купената майонеза от търговската мрежа често е с много съмнителни качество и съставки. Повечето от тези майонези издържат със седмици в хладилника и вкусът и качеството им не се променя, което е атестат за наличието на много консерванти и изкуствени заместители.
Второ
Домашно направената майонеза, спрямо традиционните рецепти за класическа майонеза, съдържа сурови яйца. Когато приготвяме такава майонеза, яйцата се обработват термично, като се загряват при бъркането с миксер или пасатор, както и при взаимодействието си със солта и оцета. Това е процесът, който фактически убива микробите и прави суровите яйца годни за консумация.
Въпреки това има минимален риск от стомашно натравяне при консумацията на домашна майонеза с яйца, особено ако яйцата не са пресни. Ето защо решихме да Ви покажем компромисен вариант – домашна млечна майонеза без яйца. Така хем ще сме сигурни в състава на майонезата, хем няма да се притесняваме, че тя може да навреди на нашето здраве. Освен това е готова буквално за 1 минута.
Забележка:
Препоръчваме Ви да използвате домашно прясно мляко. То е по-маслено, което позволява плътността и вкусът на майонезата да станат значително по-добри. Ако нямате домашно, не се притеснявайте и с купено от магазина става.
Млечната майонеза без яйца
Може да използвате като дресинг в различни салати, или като средство да подчертаете вкуса на домашните си бургери. Може да опитате да я съчетаете с:
хамбургери с ягодово-горчичен свински бут
пилешки хамбургери с пилешки чипс
Ако искате да станете майстор на всички техники и разновидности за приготвяне на майонеза, упражнете се със следните рецепти:
нашата балсамова майонеза за две минути, като видите рецептата от тук.
или чеснова майонеза от варени яйца, с рецептата, която ще намерите тук.
Домашен майонезен сос, с рецепта, която можете да видите тук
- Направа на майонезата. В каничката на пасатора изсипваме всички съставки, освен пресния лук. Ако нямате каничка, можете да използвате буркан, халба или по-широка чаша. Пускаме пасатора и разбиваме сместа добре за около 1 минута.
- Довършване на майонезата. Накълцваме лука на ситно и прибавяме към готовата майонеза. Разбъркваме добре. Можете да замените лука с друга прясна подправка по Ваш избор.
No comments yet, be the first to leave one!