Карамелизирани плодове със сладолед

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
1 брой
Ябълка
2 броя
Банан
100 гр
Сладолед - ванилов
20 ml
Ром
1 брой
Портокал
50 гр
Захар
1 щипка
Канела
1 пакетче
Ванилия
1 с. л.
Масло
Карамелизирани плодове със сладолед

Кой не обича хубав, плътен и добре издържан десерт? Проблемът на повечето десерти е, че отнемат твърде много време за приготвяне и обикновено носят след себе си голям брой съдове за миене. Е, ние пък решихме да Ви покажем много бърз, лесен и вкусен десерт – карамелизирани плодове със сладолед. И дори не си помисляйте, че този десерт е твърде обикновен! Добавените от нас аромати, ще заведат вкусовите Ви рецептори на дискотека днес.

Забележка:

Хубаво е в рецептата да използвате зелена кисела ябълка, тя ще даде нужната свежест и ще балансира останалите сладки компоненти.

 Карамелизирани плодове със сладолед

За почитателите на плодови десерти, можем също да предложим и плодова салата с фреш от грейпфрут или сорбе от лайм и зелен чай.

Ако искате сладоледът да е героят на вашия десерт, опитайте да си приготвите лесна сладоледена торта с три съставки. За малко по-напредналите в кухнята, препоръчваме рецепта за пържен сладолед с малинов сос.

Пържен сладолед с малинов сос

  1. Задушаване на ябълката. Тъй като ябълката е по-твърда от банана, на нея и е необходимо повече време за готвене - ето защо започваме с нея. Обелваме я и режем кубчета с големина около 1 см, слагаме ги в тиган на средно силен огън и добавяме вътре маслото. Задушаваме за около 3-4 минути, докато ябълката омекне. Не е нужно да става на пюре, просто леко да омекне.
    2265
  2. Карамелизиране на плодовете. Нарязваме бананите на парчета с дължина около 2-3 см. Добавяме и тях в ригана. Веднага след като сме сложили бананите, добавяме захарта, канелата, ванилията и сока от портокала. Разбъркваме добре и чакаме цялата течност да се изпари и захарта да карамелизира плодовете.
    2266
  3. Фламбиране. Фламбирането е процес на запалване (най-често на алкохол). Целта е в ястието да остане само аромата на питието, но не и алкохол. След като в тигана не е останала течност и плодовете са придобили приятен карамелен загар, усилваме тигана и добавяме рома. Ако сме на котлон с газ, просто накланяме тигана и от изпаренията алкохолът в тигана ще се запали. Ако използвате друг вид котлон, просто запалете клечка кибрит или запалка над тигана и парите ще запалят алкохола. Не се притеснявайте, процедурата изглежда по-страшна отколкото е. Пламъкът ще загасне от само себе си, след като алкохолът в него изгори.
    2264
  4. Сервиране. Сервираме десерта още топъл, върху него добавяме топка ванилов сладолед.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*