Китайски спагети със зеленчуци и пилешко

Отнема общо
30 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
3 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
200 гр
Спагети
2 броя
Пил. пържола - бут
2 броя
Морков
1 брой
Тиквичка
1 стрък
Пресен лук
5 броя
Гъби Печурки
1 скилидка
Чесън
100 гр
Зеле
50 ml
Соев сос
30 ml
Олио
2 щипки
Червен пипер
2 щипки
Индийско орехче
2 щипки
Сол
Китайски спагети със зеленчуци и пилешко

Китайски спагети със зеленчуци и пилешко месо са едни от най-често консумираните и любими храни в българските китайски ресторанти. Китайската храна е много противоречива. От една страна, тя е изключително питателна, засищаща и много вкусна. От друга страна, консумацията ѝ често води до така наречения “синдром на китайския ресторант”. Той се изразява във физическо (най-често стомашно) неразположение.

Защо любимите ни китайски спагети понякога ни се отразяват зле?

Този неблагоприятен ефект се наблюдава поради редица причини – от ползването на много и стара мазнина, през некачествените продукти с неясен произход, до съмнителните хигиенни стандарти на китайските ресторанти. Има хора, които дори намират връзка между прекомерната употреба на мононатриев глутамат в китайските ресторанти и неразположението ни след това.

Решението на проблемът е, сами да си приготвяме китайски спагети

Тъй като ние също сме любители на китайката храна, но все по-рядко посещаваме такива ресторанти, решихме да започнем да си я приготвяме вкъщи. Така изолираме неблагоприятните причини, които могат да доведат до неразположение, като вложим вкусни пресни продукти, а в същото време запазим визията и вкуса на любимите китайски спагети от ресторантите. Съветваме Ви да последвате примера ни! Дори ще Ви покажем как – наистина не е трудно!

китайски спагети с пилешко и зеленчуци рецепта

Калмари в азиатски стил

За да можете със сигурност да избегнете храненето в китайски ресторанти, докато все пак си похапвате вкусна китайска храна, научете се да си приготвяте и пиле в сладко-кисел сос по наша рецепта. Изцяло у дома!

  1. Сваряване на спагетите. Варим спагетите в подсолена вода, според указанията на опаковката. Важно е обаче да ги извадим минута по-рано, отколкото е предписано на опаковката. Това се налага, за да може след това като ги запържим с месото и зеленчуците, спагетите да не се преварят и разпадат. Отцеждаме спагетите с гевгир и към тях добавяме половината мазнина, за да не се слепят. Желателно е да оставим част от водата им, защото може да ни потрябва впоследствие за соса.
    2093
  2. Нарязване на продуктите. Зелето режем на много тънки ивички. Всички останали продукти режем съобразявайки се с времето, в което те ще станат готови, тоест на пилешкото месо му трябва повече време, за да се сготви, отколкото на тиквичките. Важно е да се съобразим с това. Режем пилето и морковите на по-малки парчета, отколкото останалите продукти, за да сме сигурни, че всички компоненти ще са сготвени добре и равномерно. Хубаво е да се постараете от всеки продукт да направите различна форма, но това не е задължително. Приятно е от естетична гледна точка.
    2090
  3. Запържване. Загряваме мазнина в по-голям тиган или тенджера. Първо запържваме месото на много силна температура. Горещата мазнина е ключът към хубавата азиатска кухня, защото така всички сокове на продуктите остават вътре в тях. Месото става сочно, а зеленчуците хрупкави. След като месото се позапържи, добавяме морковите. След минута на силен котлон, добавяме тиквичката, пресния лук, чесъна и гъбите. Запържваме за около 1-2 минути на силен котлон при непрекъснато бъркане.
    2089
  4. Завършване на ястието. Към зеленчуците добавяме тънко нарязаното зеле, разбъркваме добре, веднага след него добавяме спагетите. Намаляваме котлона на среден, изсипваме вътре соевия сос и останалите подправки и разбъркваме много добре. Оставяме за около 1 минута на тих огън, докато спагетите поемат от всички аромати и се сготвят до пълна готовност. Ако спагетите Ви се виждат леко сухи, добавете им от водата, която си запазихме след варенето. По желание можем да добавим още соев сос.
    2088

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*