Обикновен плетен козунак за Великден

Отнема общо
240 mins
Време на готвене
40 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
3 броя
Ванилия
50 ml
Ром
1 брой
Лимон
1 брой
Портокал
4 с. л.
Стафиди
1 кубче
Жива мая
1 ч. л.
Масло
1 ч. ч.
Захар
1 ч. ч.
Прясно мляко
6 броя
Яйца
1 кг
Брашно (тип 500)
Обикновен плетен козунак за Великден

Думата “обикновен” в заглавието на тази рецепта всъщност е комплимент за нашия плетен козунак. Когато традициите се срещнат с пазара, превес взема конкуренцията и през последните години сме се нагледали на всякакви вариации на класическия български козунак. Добавя му се течен шоколад, стафиди, захаросани пръчици и дори фондан. С рецептата ни за обикновен плетен козунак се опитваме да върнем традицията в менюто на всяка Великденска трапеза. Била тя и съставена изцяло от гурме ястия.

Всъщност козунаците са традиционно тестено изделие, известно на славянските народи отпреди много векове. По стара традиция веднъж годишно се замесва огромно количество тесто, което се сплита на плитка и се закача да виси от тавана на специални помещения в къщата, например изба или килер. През средновековието това тестено изделие се е наричало “баба”, защото в повечето случаи то е имало размерите на човешка фигура. Било е предназначено за пищни пиршества в домовете на благородниците. Счита се, че известното немско панетоне се ражда именно като резултат от женитбата на славянската “баба” и немските техники за обработване на тесто.

Рецептата ни за обикновен плетен козунак носи аромата на Великден такъв, какъвто го помним от детството си, преди пакетираните в целофани масови продукции на големите вериги.

Този Великденски козунак е толкова семпъл и пленяващ, че ще Ви се прииска догодина да го направите в човешки размер.

Съвет едно: За да стане хубав пухкав козунак, трябва всички продукти да са на стайна температура.

Съвет две: Tъй като в нашето помещение не беше много топло, загряхме фурната на 40 градуса и я изключихме. Всички втасвания на тестото, осъществихме в слабо загрята фурна.

Забележка: От тези пропорции направихме 2 козунака – един голям в стандартна форма с падащо дъно и един по-малък. Ако разполагате с по-дълбока тава или тенджера, която можете да използвате във фурната, може да направите само един. Можете да съобразите броя на козунаците спрямо съдовете, с които разполагате, стига да спазите правилно пропорциите на съставките, както и процесите по замесване и втасване.

Обикновен плетен козунак за Великден

Великденската трапеза в един уютен дом – поглед отблизо

Никога не може да имаме прекалено много козунаци!

Не целим да подкрепяме преяждането, по време на празниците! Но козунаците, освен прекалено вкусни и централни за Великденската трапеза, са и лесни за оползотворяване след това. Ако се чудите какво да правите с останалите след Великден козунаци, вижте идеята ни за сладкиш с козунаци.

  1. Направа на стартер. Ще започнем направата на нашия козунак с така наречения стартер. Това представлява каша от мляко и брашно, която да подхрани маята и след това козунакът да стане по-бухнал. Загряваме млякото до хладко. В половина мляко разбиваме 4 лъжици захар и маята, след това добавяме 4 лъжици от брашното. Разбъркваме добре и завиваме кашичката със стреч фолио и я поставяме в топлата фурна (за да втаса, а не за да пече). Ако помещението, в което готвите е достатъчно топло, около 35 градуса, не е нужно да втасвате тестото във фурна). Препоръчително е във фурната да поставим от останалите продукти (брашното, останалото мляко, захарта и яйцата). Така всички продукти ще бъдат загряти до около 30 градуса и козунакът ще се надигне повече. Оставяме продуктите за около 45 минути във фурната. За да втасат!
    2209
  2. Накисване на плодовете. Докато продуктите стоят във фурната е време да накиснем стафидите. Слагаме стафидите в рома, настъргваме кората от един лимон и един портокал и ги прибавяме към стафидите и рома. Поставяме и тях във фурната.
    2208
  3. Разбиване на яйцата. След като са минали 45 минути, разбиваме 6-те яйца с миксер, докато удвоят обема си. Постепенно към тях добавяме захарта. Разбъркваме много добре, докато захарта се разтвори напълно. Накрая добавяме останалото прясно мляко, както и две прахчета ванилия.
    2214
  4. Замесване на тестото. В брашното правим кладенче. Изсипваме вътре разбитите яйца и надигналия се стартер. Бъркаме енергично. Разтапяме маслото и обилно намазваме плота и ръцете си. Започваме да месим енергично. В старите рецепти пише, че трябва да ударим тестото поне 100 пъти в плота. По време на месенето, постоянно добавяме от разтопеното масло. Месенето не трябва да отнема по-малко от 15 минути и трябва да е доста енергично. Тестото трябва да стане меко и пухкаво. Намасляваме добре голям съд, поставяме тестото вътре и отново завиваме и поставяме в топлата фурна. Ако фурната е изстинала, отново я пускаме на 35 градуса, докато загрее. Тестото трябва да остане там около 1 час, за да втаса.
    2207
  5. Отцеждане на стафидите. Докато тестото е на топло, е време да отцедим стафидите и коричките от алкохола. Това става най-лесно с гевгир, но може и на ръка. След това ги овалваме обилно в брашно.
    2210
  6. Оформяне на козунаците. След като козунаците са преминали първото втасване, ги омесваме отново, но този път добавяме в тях стафидите и портокаловите и лимонови корички. Хубаво е те да не са на повърхността на тестото, защото ще изгорят при печене. След това от тестото правим три еднакви топчици, които оформяме на фитили. Сплитането става изключително лесно, наподобява сплитане на плитка коса.
    2211
  7. Второ втасване. Намасляваме обилно тавата. В нашия случай с падащо дъно, на която по стените сме поставили хартия за печене. Поставяме козунака вътре, завиваме отново с фолио, за да не изпръхне. Загряваме фурната на 35 градуса и го оставяме вътре, докато удвои обема си за около 45 минути.
    2206
  8. Печене. Изваждаме козунака, загряваме фурната на 170 градуса с вентилатор. Намазваме козунака с разбит жълтък и поръсваме обилно със захар. Печем за около 50 - 60 минути. Наблюдваме козунака постоянно, ако започне да прегаря отгоре, поставяме парче хартия за печене отгоре му. Козунакът е готов, когато го набодем с дървена клечка и при изваждането ѝ тя е чиста и няма следи от тесто.
    2212
  9. Сервиране. Хубаво е козунакът да се консумира добре охладен, знаем колко трудно е това, особено когато цялата къща мирише на козунак, но опитайте се да устоите още мъничко след изваждането му.

2 comments

  1. Avatar
    някой said on June 14, 2020 Reply

    1 гр. брашно?

    1. Gotvar.bg
      Gotvar.bg said on April 24, 2021 Reply

      Здравейте и благодаря, че ни информирахте, става въпрос за 1 килограм, грешката е поправена.

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*