Великденската трапеза в един уютен дом – поглед отблизо

Великден е интересен празник – от една страна, това е най-важният православен празник, който отпразнува възкресението Христово за всички християни по света. От друга страна, се е превърнал в нещо много повече от чисто религиозен празник (колкото и голям да е), и се е трансформирал в съкровена семейна традиция, която събира дори и тези от нас, които не са чак толкова религиозни.
По принцип всички празнични трапези си приличат по това, че са обилни, както по количество, така и по разнообразие на храната. Великденската трапеза не само че не е изключение от това правило, но и самият празник изисква много пищно угощение. Това е и най-често срещаната грешка, която допускаме, при подготвянето на вечерята или обяда за Великден. Опиваме се да направим менюто по-специално и преяждаме още преди да е дошъл десертът. Ето защо в следващите редове сме разработили специално многокомпонентно меню, с което хем да впечатлите гостите и семейството си, хем да не чувате неприятни въздишки, които да изместят фокуса от вкусната храна и семейното развлечение. Ето нашите съвети за Великденската трапеза, която да изглежда суперизискано, без това да струва стотици левове.

  • Welcome drink – Както подсеща самото име, това е напитка, която сервираме на гостите ни за добре дошли. Тя може да бъде слабоалкохолна или безалкохолна, но в никакъв случай не концентриран алкохол. Силно алкохолните питиета имат много интензивен вкус и аромат и ще притъпят вкуса на ястията след това. Според нас най-доброто питие за добре дошли в нашето меню трябва да е полусухо или сухо шампанизирано бяло вино. То има лек, приятен и леко тръпчив вкус. Това изчиства небцето и го подготвя за многокомпонентното меню, което предстои. Разбира се не е нужно да купувате скъпо шампанизирано вино! В диапазон до 10 лв, можете да закупите много прилично такова. Длъжни сме да Ви предупредим, че този подход на посрещане на гостите Ви доста ще завиши очакванията към цялата вечеря, ето защо всички други ястия трябва да са на нужното ниво.
  • Зелена салата – Зелената салата е един от задължителните елементи на всяка Великденска трапеза. Тъй като в повечето случаи този празник съвпада с началото на пролетта, е немислимо да не сложим прясна салата на масата си. Разбира се, хубаво е да разнообразим малко до болка познатата салата като добавим различни листни зеленчуци: киселец, лапад, листа от глухарче, които също са характерни за това време от годината, но са леко пренебрегвани и по-рядко консумирани. 

овкусяване на салата Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Салата със спанак, карфиол и дресинг със синапово семе

  • Напитки – Пийването по време на  празниците е почти толкова важно, колкото и самото хранене. Както вече споменахме, Великден освен християнски празник е и празник на пролетта. Ето защо ние Ви препоръчваме да акомпанирате яденето с бяло вино или розе. Те са по-леки вина, които перфектно ще надградят вкусовете на храната. Не е необходимо да купувате скъпи вина, съобразете се само със собствените си възможности и предпочитания. Единственото, което Ви препоръчваме, е да закупите български вина, тъй като в сомелиерството най-важното правило е да комбинираме местна храна с местно вино. Няма по-завършен вкус от българска лека и свежа храна, перфектно подчертана с хубаво добре охладено розе.Свежа идея: Както вече споменахме, розето се сервира добре охладено, бялото вино също. Най-ефектният начин, по който можем да сервираме тези вина е в шампаниера. Разбира се, твърде излишно би било да купуваме такъв съд, само заради едно ядене. Ролята на скъпа шампаниера може да играе хубава и по-широка ваза или фруктиера за храна. Ние ще използваме фруктиера: измиваме я много добре, в нея добавяме три шепи лед и щипка сол. Солта ще започне да разтапя леда по-бързо и ледът ще отдели повече студенина. Доливаме със студена вода и поставяме вътре вината. За да впечатлите истински гостите си, препоръчваме Ви да добавите в шампаниерата свежи пролетни цветя или цветове от дърво. Така на масата освен произведение на изкуството, ще имате и приятен пролетен аромат. Ако и това не впечатли гостите Ви, сигурни сме, че следващите компоненти от Великденската трапеза ще го направят.

  • Агнешко ризото – Агнешкото е един от специфичните аромати на Великден. Ние сме решили да избягаме малко от класическото печено агнешко. Защо? Една от основните причини за избора ни на друго ястие, извън печеното агнешко, е цената му. Ако искаме да нахраним повече от 4 човека с агнешко печено, трябва да дадем няколко десетки лева само за основното ястие. Ние смятаме, че хубавата храна трябва да е достъпна за всички. Ето защо смеем да твърдим, че агнешкото ни ризото по нищо не отстъпва на агнешката дроб сарма от пълнено агне, освен по едно – цената. Нашето предложение е в пъти по-евтино. Можете да видите нашата рецепта тук.
    Също така печеното агнешко месо трябва да се приготвя твърде много време, което ще заеме фурната ни. Така няма да можем да се погрижим за останалите ястия. Винаги, когато правим многокомпонентно меню (повече от салата, основно и десерт), трябва да избираме лесни и сравнително бързи ястия, за да не прекараме цял ден в кухнята.

Задушен ориз с агнешко и дреболии

  • Гризини – Може би сте чували мисълта, че българинът не сяда на масата без хляб. Ние Ви препоръчваме да не слагате класически хляб на празничната маса, поради няколко основни причини. Първо, хлябът е много наситен въглехидрат, а основното ни ястие също съдържа големи количества въглехидрат (независимо дали ще правите ризото или дроб сарма, оризът е неизбежен продукт в традиционната Великденска и пролетна трапеза). Хубаво е да се опитаме да правим колкото се може по-разнообразна на продукти и хранителни вещества трапеза. Второ – хлябът е прекалено засищащ. С него рискуваме гостите ни да се нахранят преди да сме поднесли дори половината от предвидените ястия. Разбира се, ароматът на прясно изпечен хляб е твърде хубав, за да си позволим да отсъства от масата. Ето защо намерихме компромисно решение – да поднесем на нашата маса мини гризини. Така гостите могат да хапват салатата или основното с хляб, но има по-малка вероятност те да преядат. Тук можете да видите нашето предложение за хрупкави ароматни гризини.

Бързи гризини със семена, морска сол и масло

  • Преддесерт – Ето това вече го има само в най-добрите и скъпи ресторанти. Преддесертът е малко по количество леко кисело и много леко ястие. Такива ястия са много характерни за менюта с повече от 3 ястия. Те играят ролята на очистител на вкуса, за да може спокойно да се пристъпи към десерта. Нашето предложение за преддесерт е лесно сорбе от малини с ментов сос. Единственото от което се нуждаем е замразени малини (използваме замразени, защото пресните са много скъпи още) с помощта на блендър смиламе малините на каша. По желание сервираме с ликьор мента. Ето, че създадохме вкусно собе за по-малко от 5 минути.

  • Десертно питие – Тъй като е празник, препоръчително е менюто да завърши със сладко питие, което изискано да бъде поднесено с десерта. Тук може да използваме и по-силни сладки питиета като уиски, бърбън, ром, коняк и др. За този празник, ние решихме да си направим домашен “бейлис” – леко кремав със специфичния аромат на шоколад, ирландско уиски – перфектният завършек на вечерта. Рецептата вижте тук.

Лесна рецепта за бейлис

  • ДесертРазбира се, едва ли ще учудим някого, ако кажем, че десертът ни за това меню е козунак. Трябва обаче да сме изключително внимателни с използването на козунаци. Тъй като този десерт е изключително тежък, Ви препоръчваме да сервирате съвсем малки порции. Въпреки че в този линк ще Ви покажем нашите предложения за домашни козунаци, препоръчваме Ви да си ги закупите от търговската мрежа. Козунаците са трудно печиво, което се меси много време, след това втасва и въобще не е подходящо за меню с толкова предложения. Ако пък сте предвидливи и сте ги приготвили предварително, тогава вече заслужавате приз за домакин!

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*