Задушен ориз с агнешко и дреболии

Отнема общо
140 mins
Време на готвене
60 mins
Трудност
Средно
Порции
10 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 броя
Агнешка главичка
1 брой
Агнешки бял дроб
1 брой
Агнешки черен дроб
1 брой
Агнешко сърце
500 гр
Ориз
6 стръка
Пресен лук
4 стръка
Мента
10 щипки
Сол
5 щипки
Черен пипер
3 щипки
Червен пипер
100 гр
Масло
100 ml
Олио
200 гр
Кисело мляко
100 ml
Бяло вино
2 скилидки
Чесън
Задушен ориз с агнешко и дреболии

Едно от нещата, които трайно запалиха у нас кулинарния пламък е пълненото Великденско агне на баба. Но честно да си признаем около козунаците и агнешкото месо тихомълком овациите на семейството заслужава оризът. Бавно задушаван в търбуха на агнето, той получава невероятен аромат на агнешко месо. Оризът е кремообразен и ароматът му се допълва от свежите подправки като мента (може и джоджен), пресен лук и т.н. За нас задушен ориз с агнешко и дреболии е от онези ястия, които още с първата хапка предизвикват усмивка на лицето и тя не слиза, докато не се чуе познатият възглас “ох, не мога повече”.

Защо пък дреболии, вместо котлети?

Скоро наближава Великден и по традиция трябва да има агнешко на масата. За съжаление цената на агнешкото месо в момента, прави консумацията му твърде скъпо удоволствие и е непосилно за голяма част от българските семейства. Други от нас пък празнуват Великден по повече отведнъж, защото такова е модерното семейство – състои се от няколко. Няколко Великденски агнета обаче идват в повече.

За тези и други нестандартни Великденски трапези разработихме специална рецепта, в която сме се опитали с минимален бюджет да пресъздадем максимално вкуса на пълнено агнешко с ориз на баба. Смеем да твърдим, че рецептата за задушен ориз с агнешко и дреболии максимално се доближава до познатия ни вкус на задушен в агне ориз, без това да струва стотици левове.

Забележка:

Според нас най-добрата подправка за агнешко е ментата. По вкус и аромат много прилича на джоджена, но е една идея по-свежа. Ако нямате прясна мента, можете да я замените с джоджен.

Съвет:

Ако попитате някой италианец колко течност се слага на ориза, той ще Ви отговори някъде около 2:1, за да бъде оризът “ал денте”. Ако попитате баба си, тя ще каже, че този ориз е суров. Тъй като ние се опитваме да пресъздадем максимално бабиния ориз, използваме пропорция от около 4:1 в полза на водата. Да, оризът е леко преварен, но е толкова ароматен, сочен и вкусен, че всеки италианец, който го пробва ще се почувства глупаво, че е ял суров ориз досега.

ориз с агнешки дреболии

Може да видите и обикновения плетен козунак, който ние приготвихме за Великденската си трапеза! Освен това сме разработили за вас концепция за съвременна Великденска трапеза, която можете да видите тук.

Пeчена свинска главичка с мариновани лукчета

  1. Почистване. Измиваме карантията и агнешките главички добре под топла течаща вода. Ако по главичките е останала козина, я отстраняваме с остър нож. Карантията режем на големи парчета от около 10 см и отстраняваме всякакви жили и по-твърди участъци.
  2. Варене. Агнешките главички слагаме в тенджера под налягане. Добавяме към тях череп пипер на зърна, няколко щипки сол, дръжките от стръковете мента и една скилидка чесън, разрязана на две. Водата трябва да ги покрие целите. Нарязаната и изчистена карантия добавяме в друга тенджера, водата трябва да ги покрие добре. Хубаво е върху карантията в тенджерата да сложим една чиния. Така тя ще притисне белия и черен дроб във водата, тъй като те изплуват на повърхността. По чинията също така полепва пяната, която пуска карантията и не трябва да сме постоянно около печката. И двата продукта се готвят за относително еднакво време - около 45 - 50 минути след завиране. След като и двете тенджери заврат, намаляваме котлоните на средна мощност.
    2200
  3. Нарязване на месото. Изваждаме карантията и агнешките главички да се изцедят добре от водата. Водата на карантията изхвърляме, задължително обаче оставяме тази, в която са врели главичките. Обезкостяваме добре агнешките главички и ги накълцваме на ситно. Обезкостяването на главичките звучи трудно, но не е. Всичко, което е меко, е месо и е ядливо. Останалото са кости, които трябва да изхвърлим. Хубаво е езикът да се обели. Карантията се нарязва също на дребно.
    2204
  4. Направа на ориза. Запържваме ориза в добре сгорещеното олио. Когато се запържи до побеляване, добавяме бялото вино. Последователно добавяме нарязания на едро пресен лук, нарязаната на ситно скилидка чесън и 2-3 стръка мента. Намаляваме котлона до среден. Посоляваме обилно с черен, червен пипер и сол. Разбъркваме интензивно. Добавяме няколко черпака от водата, в която са се варили агнешките главички и бъркаме интензивно. Когато водата изври, добавяме още вода и продължаваме да бъркаме. Принципът е като този на направата на ризото, целта е оризът да отдели колкото се може повече нишесте, за да стане кремав.
    2203
  5. Завършване на ориза. Когато сме добавили половината от течността в ориза, е време да добавим и агнешкото месо и разбъркваме добре. Прехвърляме ориза в голяма тенджера с капак. Изсипваме цялата останала течност и намаляваме котлона на най-ниска степен. Похлупваме с капака и от време на време разбъркваме ориза, за да не залепне на дъното. След като водата изври, изключваме ориза и добавяме към него нарязана на ситно останалата прясна мента и кубчета нарязано масло.
    2202
  6. Сервиране. Сервираме ориза с лъжица кисело мляко и малко прясна мента. Хубаво е оризът да се яде топъл, защото така е най-сочен и вкусен.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*