Ароматни мъфини със стафиди и ванилия

Отнема общо
35 mins
Време на готвене
15 mins
Трудност
Лесно
Порции
16 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
280 гр
Брашно
240 ml
Прясно мляко
150 гр
Захар
150 гр
Стафиди
60 ml
Олио
1 брой
Яйце
1 пакетче
Бакпулвер
1 1/5 ч. л.
Сол
2 Пакета
Ванилия
Ароматни мъфини със стафиди и ванилия

Днес сме решили да помързелуваме малко в кухнята, като не приготвяме сложно и трудоемко ястие. Десертът на масата ни обаче е задължителен. А какво по-хубаво от пухкави, нежни и ароматни мъфини със стафиди и ванилия?

В последните години в кулинарията мъфините заеха водещо място при десертите. Това се дължи главно на няколко факта:

  1. Няма друг толкова разнообразен десерт.

    С една, две промени в съставките можем да създадем съвсем нови вкусове.  Любителите на шоколада могат да приготвят шоколадови мъфини, ако пък не разполагате със специални съставки, не е нужно да ходите до магазина. Сладкото от килера ще свърши перфектна работа за приготвянето на  мъфини със сладко. За тези, които са забравили да купят мляко пък имаме специална рецепта за мъфини без мляко. За любителите на семплите неща (и най-вече на кафето) имаме специално предложение. Най-лесните пандишпанови мъфин, както и изкушаващо предложение за мързеливи какаови мъфини. Вариантите стават на практика неизчерпаеми.

  2. Формата им е удобна.

    Хартиените форми за мъфини спомагат хем мъфина да не залепне за тавата, хем консумацията му да бъде много по-лесна. Така не ни се налага след приготвянето им да прекарваме часове в миене на съдове. Формата на мъфина (като малък десерт) го превръща в идеален вариант за почерпката на повече хора. Независимо дали са гости или колегите на работа.

  3. Лесни са за печене.

    Малката форма на мъфините позволява да се изпекат равномерно от всички страни и намалява до минимум както времето за приготвяне, така и вероятността да останат глетави.

  4. Рецептите за мъфини са по-лесни за изпълнение.

    Често, поради липсата на някой от необходимите продукти ни се налага да намалим пропорциите на рецептата. Най-често срещаната грешка след това е десертът да се пече на същите градуси или в същата тава, както този в оргиналната рецепта. В повечето случаи така приготвените ястия не се получават. При мъфините обаче лесно можем да намаляме пропорциите им, защото 12 мъфина се пекат на същите градуси и същото време, както 5.

Забележка при приготвянето на ароматни мъфини със стафиди и ванилия:

В тази и в много други рецепти за печени тестени изделия ще срещнете инструкцията “печете до суха клечка”. Ако сте опитни в кулинарията, със сигурност знаете какво точно имаме предвид. Но ако сте решили това да е първият Ви опит в тестените изделия, ето какво означава това: когато мъфините изглеждат изпечени отвън, но се колебаете дали тестото все още не е сурово отвътре, има как да проверите, без да прекъсвате процеса на готвене. Тоест докато мъфините са още във фурната. Просто вземете една дървена клечка (например клечка за зъби, но ако не Ви се намира такава, става и с вилица). Прободете с нея един мъфин по средата, където тестото е най-дебело. Когато извадите клечката от мъфина, трябва да инспектирате резултата. Ако по нея няма нищо, тоест тя е останала чиста, това означава, че тестото е изцяло изпечено. Ако обаче по клечката има полепнали трохи, това означава, че трябва да продължите с печенето още малко.

Ароматни мъфини със стафиди и ванилия

  1. Разбъркване на сухите съставки. В голяма купа пресяваме 280 гр. брашно с 1 бакпулвер. Добавяме , 150 гр. захар и 2 пакетчета ванилия (или няколко капки, ако ползвате течна). Разбъркваме добре, за да се смесят продуктите.
    3013
  2. Разбиване на мокрите съставки. В друга купа разбиваме едно яйце с 240 ml мляко и около 50 ml олио. Трик за по-бързото разбиване на яйцата е да добавите съвсем малка щипка сол предварително. Ако количеството сол наистина е малко, то няма да ликвидира сладостта на десерта. Дори напротив - малко сол подчертава по-голямото количество захар и сладостта се усеща в крайния резултат още по-ярко.
  3. Замесване на тестото. Добавяме мокрите съставки към сухите и разбиваме интензивно за около 2-3 минути. За целта най-лесно е да използваме миксер с приставки за тесто. Включваме миксера на първа степен, защото получената смес е доста гъста. Малко преди да спрем да бъркаме, добавяме 150 гр. стафиди (или друг сушен плод, по предпочитание).
    3015
  4. Печене. Мажем формичките за мъфини - така по-лесно ще излязат след печене. С помощта на лъжица (защото сместа е много гъста) пълним всяка формичка. Не забравяйте да запълните формичката на не повече от 1/3 от обема й. В противен случай има опасност мъфините да прелеят и да се разтекат извън тавичката, защото при печене тестото се надига (бухва). Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 - 25 минути или до чиста клечка.
    3011
  5. Консумация. Препоръчително е мъфините да се консумират добре охладени. Но и топли имат прекрасен вкус и аромат. Тази смес стига приблизително за 14-16 мъфина.
    3016

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*