Постни кюфтенца от леща без пържене

Отнема общо
40 mins
Време на готвене
70 mins
Трудност
Средно
Порции
6 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
1 ч. л.
Сол
3 скилидки
Чесън
50 ml
Олио
1 глава
Кромид лук
1 с. л.
Доматена паста
1 връзка
Магданоз
1 връзка
Копър
3 стръка
Пресен лук
1 брой
Зелена чушка
1 ч. ч.
Булгур
1 ч. ч.
Червена леща
Постни кюфтенца от леща без пържене

Рецептата ни за постни кюфтенца от леща без пържене ще ви предизвика да подложите под съмнение двете основни правила за приготвяне на кюфтета. Още повече, ще ви накара да съжалите, че досега не сте наблягали на по-здравословното. Което в случая се оказва и по-диетично, както и най-важното – по-вкусно.

Кюфтенца, по време на пост или диета – ами, да!

И най-големият плюс на рецептата за постни кюфтенца от леща без пържене – тя е постна и нестандартна. А именно нестандартният вкус е особено ключов елемент при всички постни или веган ястия. За разлика от традиционните ястия, към които сме привикнали до отегчение. Защото най-голямото препятствие пред спазването на такъв стриктен режим е опасността от консумиране на едни и същи продукти. Особено когато са приготвени по един и същи начин. И с едни и същи техники. Не само че липсата на разнообразие в хранителния ни режим е досадна и неприятна, но тя може да бъде и опасна.

За това именно по време на пост или за спазването на веган диета е необходимо да намерим начин да вмъкнем в менюто си нестандартни, но богати на необходими вещества продукти. Рецептата ни за постни кюфтенца от леща без пържене цели да постигне именно това.

Постни кюфтенца – идеално! Защо пък точно от леща?

Лещата е задължителен продукт за тези от нас, които се лишават от месо. Още повече за тези, които се лишават от всякакви животински продукти. Лещата е богата на фибри и е на едно от челните места по съдържание на протеини сред бобените култури. Малкият размер на зърната позволява по-бързото им готвене, в сравнение с фасула, например. Това прави лещата перфектен избор за бързо приготвяна високо-протеинова растителна храна.

Освен това има различни видове леща и всички от тях са евтини и леснодостъпни. Рецептите за леща са застъпени в много национални и регионални кухни – от Средния Изток, до Европа и Северна и Южна Америка. Това означава, че начините за обработване, овкусяване и цялостно приготвяне на ястията с леща са толкова разнообразни, че все ще има по нещо за всеки вкус. Няма оправдание за изключването на лещата от хранителния ни режим.

Хранителни показатели на лещата

Лещата съдържа разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри играят ключова роля при подпомагане на организма да се справи с високите нива на кръвна захар и холестерол. Неразтворимите фибри пък са необходими за подобряване на храносмилателната система.

26 процента от калориите в лещата пък са протеини. Впечатляващо високите нива на протеини са изключително важни, когато се лишаваме от месо. Също така лещата е богат източник на магнезий и желязо, които често причиняват проблеми при вегетарианци, вегани и постещи.

Лещата се преработва от организма относително бавно и за това енергията, която получаваме от консумирането й се освобождава през целия ден. Можем да разчитаме, че ястията с леща ще ни поддържат сити и енергизирани за дълъг период от време.

Само една чаша сготвена леща ни набавя 90 процента от необходимите количества фолиева киселина за деня. Чрез нея си набавяме витамин В, който е особено необходим за бременните жени.

Особености за приготвяне на леща

В рецептата за постни кюфтенца от леща без пържене сме използвали червена леща. Тя се среща най-често в ориенталските рецепта, като нашата днес, както и в индийски ястия. Цветът на този вид леща може да варира от тъмно златисто до оранжево и дори червено. При закупуването на пакет червена леща от магазина, се сдобиваме с вече първично обработени лещени зърна. За това се сваряват най-бързо от всички видове леща – в зависимост от сорта на лещата и силата на котлона ви, варенето би трябвало да отнеме между 15 и 30 минути. Традиционните съотношения при варене на червена леща са 1 чаша леща на една и половина чаша вода.

В рецептата ще срещнете една особена съставка: доматес салчасъ. Ето какво означава и как може да я заменим.

Доматес салчасъ всъщност е много наситена доматена паста, която се среща често в ориенталската кухня. За тези от нас, които имат спомен от много разпространените в кухнята на всяка домакиня продукти от “едно време”, може да имат предвид, че доматес салчасъ много силно напомня на старата доматена салца.

Доматес салчасъ има много наситен доматено-кисел вкус. Може да се замени с откриваемата във всеки супер маркет доматена паста в консервичка. Или с много сгъстен концентриран домашен доматен сос. Внимавайте при употребата на концентрирани продукти на доматена основа. Нашият съвет е, за да се застраховате срещу киселинен вкус, винаги да добавят поне по една малка щипка захар към доматените пюрета и пасти. Захарта ще убие киселинността.

Ако разполагате с пиперкова паста (biber salçası) и обичате люто, може да замените половината количество доматена паста с пиперкова паста. Но се стремете да запазвате посочените пропорции.

Последна особеност на всички ориенталски рецепти

Пригответе се за продължително и упорито кълцане на ситно. В ориенталската кухня почти всички съставки – зеленчуци, подправки, меса и т.н. се режат на много ситни и дребни парченца. От една страна този процес е малко изтощителен и досаден, по време на готвене. Но от друга – по някакъв вълшебен начин ситно накълцаните продукти позволяват по-успешно смесване на вкусовете. Всяка съставка и подправка спира да бъде себе си и се превръща в комбинацията от всички налични продукти едновременно. Това е магията на готвенето.

Постни кюфтенца от леща без пържене

И какво още? Последно, преди да преминем към рецептата…

Може да разгледате и другите ни постни/веган рецепти от тук. Или да изпробвате ориенталската рецепта за постни лозови сарми с касис и кедрови ядки. Или да си приготвите други зеленчукови кюфтета.

Кюфтета от тиквички със сос от кисело мляко

  1. Подготовка на лещата. Въпреки че днес лещата, която си купуваме от магазина, в добре изчистена и няма опасност от камъчета в нея, тя трябва да бъде измита преди готвене. Целта е да се премахнат евентуално останали люспи, както и да измием зърната от прах или мръсотия, полепнала при съхранението на лещата.
  2. Варене на лещата. Заливаме 1 чаена чаша с леща с чаша и половина вряла вода. Варим за около 20 минути на слаб до умерен огън. Друг вариант е да залеем лещата със студена вода и да оставим на котлона на силен огън. Когато водата заври, трябва да намалим на слаб до умерен огън и да оставим до 20 минути след завиране. Ако след 20 минути водата е извряла, но лещата не е меко сварена, добавете вода и варете, до омекване. Когато лещата е омекнала и е поела почти цялата вода я сваляме от котлона.
    2986
  3. Добавяне на булгура. Важно е след варенето на лещата да е останала гореща вода в тенджерата. Защото в свалената от котлона леща се добавя 1 ч.ч. булгур. Разбъркваме сместа от сварена леща, булгур и гореща вода. Похлупваме тенджерата с капак. Оставяме настрана за около 10-15 минути. През това време булгурът трябва да поеме останалата вода и да набъбне. Ако разполагате със стар вестник, може да покриете тенджерата с вестник, за да се задуши по-ефективно, без да се овлажнява. В противен случай, няма да е проблем да похлупите тенджерата с капака й.
    2988
  4. Приготвяне на запръжката. Ситно нарязаният кромид лук и ситно нарязаните скилидки чесън се запържват в олио или зехтин. Запържваме на силен огън до златисто. Когато са запържени, към тях се добавя 1 с.л. доматес салчасъ или доматена паста. Овкусяваме с 1 ч.л. сол. Запържваме като разбъркваме за около 2-3 минути. Целта е сместа да се овкуси равномерно и ароматите да попият в соса.
  5. Направа на зеленчуковата кайма. Запръжката се добавя при сместа от леща и булгур. Разбъркваме добре, за да се овкуси равномерно. Опитваме от сместа и на вкус преценяваме дали има нужда от допълнително сол. Сместа се обърква с ръце, за да се намачка и наситни допълнително. Готовата зеленчукова кайма трябва да има консистенция горе долу като на пластелин – гъвкава, податлива, но не твърда.
    2981
  6. Добавяне на свежест. За да стане по-свежа каймата, накрая добавяме към нея и нарязаните на ситно зелени съставки: половин до една връзка копър, 1 стрък магданоз, 3 стръка зелен лук и 1 зелена чушка. След тяхното добавяне отново разбъркваме каймата, за да постигнем равномерна консистентност и наситеност на вкусове. Този път обаче внимаваме, за да не намачкаме зелениите при разбъркване. Колкото по-малко ги "нараняваме", толкова по-свежи ще станат готовите кюфтенца. Това е последната стъпка за забъркване на сместа за кюфтенцата.
  7. Оформяне на кюфтенцата. Оформянето на кюфтенцата става с ръце. Може да импровизираме с формата, но можем и да запазим кръгловидната, с която сме свикнали. Ние сме ги оформили по-скоро като кебапченца, за да запазим традиционно ориенталската презентация на ястието.
    2982
  8. Сервиране. Оформените кюфтенца са готови за консумация. Може да сервирате в канапе от марулеви листа. След охлаждане на следващия ден, кюфтенцата са дори още по-вкусни.
    2985

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*