Картофена крем супа, запечена с кашкавал

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Супа
Рецепта от
От
50 гр
Масло
1 брой
Кромид лук
1 брой
Морков
100 гр
Царевица-консерва
1200 ml
Вода
200 ml
Прясно мляко
1 кг
Картофи
5 броя
Филия хляб
100 гр
Кашкавал
1 скилидка
Чесън
5 щипки
Сол
5 зърна
Черен пипер
2 щипки
Индийско орехче
Картофена крем супа, запечена с кашкавал

Един от най-хубавите и приятни начини за справяне с екстремно ниските температури е вкусната, топла и питателна храна. Идеята за картофена крем супа, запечена с кашкавал, е  да съчетаем познати от българската кухня вкусове с различни и нестандартни техники. Запичането на супата с кашкавал е типична техника на френската кулинария или по-точно ключова за приготвянето на  прословутата френска лучена супа. Ние решихме да приложим тази техника към картофена крем супа и смеем да твърдим, че резултатът изненада дори и нас.

Забележка:

Винаги, когато добавяме мляко към топла течност, трябва предварително да го темперираме (затоплим). В противен случай има голяма вероятност то да се пресече и да провали цялата супа.

Зеленчукова крем супа в купичка от хляб

Картофена крем супа, царевична крем супа, за всеки по крем супа

Нали не си мислите. че ще ви оставим да си готвите само една единствена крем супа за всеки път? Разгледайте и другите ни рецепти, упражнете техниката, създайте свой любим вкус:

Крем супа от царевица и картофи

Крем супа от картофи с праз – Вишисоаз

Тиквена крем супа с крутони

  1. Начупване на картофите. Начупваме картофите на средни по големина парчета. Най-лесният начин е с помощта на малко ножче. Правим малък разрез в картофа и с помощта на ножа издърпваме навън. На много хора техниката за начупване на картофите им се струва странна. Но това е метод, който се използва от много професионални готвачи. Правим го, за да може картофът да отдели повече нишесте при готвенето си. Така супата, която готвим, ще бъде по-нежна и кремовидна.
    1292
  2. Задушаване. Задушаваме картофите с половината масло на средно силен котлон за около 2-3 минути. Нарязваме моркова, лука и чесъна и ги добавяме към картофите. Добавяме черния пипер и три щипки сол. Заливаме със студена вода. Препоръчваме Ви да използвате тенджера с капак, така супата ще се свари по-бързо. Варим на средно силен котлон за около 45 минути или докато картофите се сварят напълно.
    1774
  3. Пасиране. Разбираме, че картофите са готови, когато ги набодем с малко ножче и ножчето излезе от картофа без проблем. Когато те са готови, добавяме царевицата и разбъркваме добре. Около 1-2 минути, след като сме добавили царевицата, пасираме супата, добавяйки предварително затопленото мляко и останалото масло.
    1777
  4. Направа на хлебчетата. Запичаме филийките хляб. Може да използвате стар сух хляб или сухари. Настъргваме кашкавал върху тях.
    1776
  5. Запичане. В огнеопорна купичка или гювече наливаме от крем супата. Върху нея поставяме филийката хляб и запичаме във фурна на горен реотан за около 10 минути на 200 градуса или докато се разтопи хубаво кашкавалът.
    1775

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*