Мусака със заливка от прясно мляко

Отнема общо
80 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
8 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
4 с. л.
Доматено пюре
2 щипки
Червен пипер
5 щипки
Черен пипер
5 щипки
Сол
2 броя
Яйца
4 с. л.
Брашно
500 ml
Прясно мляко
1 брой
Тиквичка
1 брой
Морков
1 глава
Кромид лук
2 кг
Картофи
700 гр
Кайма (смес)
1 литър
Вода
50 гр
Масло
Мусака със заливка от прясно мляко

Въпреки че далеч не е българско традиционно ястие, мусаката се е превърнала в едно от любимите за всяка българска трапеза. Мусака може да откриете в почти всички балкански страни, както и в страните от Близкия Изток. В различните държави рецептите за направа на мусака са съвсем различни. В България най-разпространеният вариант е този с картофи, мляно месо и лук, със заливка от мляко и яйца. В по-разпространения вариант заливката се прави с кисело мляко, ние обаче решихме да Ви покажем рецепта за мусака със заливка от прясно мляко, която смятаме, че е далеч по-вкусна от тази с кисело мляко.

Забележка:

В тази рецепта ще се нуждаете от голям тиган или тенджерка. Има две техники за правене на мусака и ние сме избрали да Ви покажем по-бързата. При нея всички зеленчуци се готвят директно на котлона, като само накрая се запичат леко. При алтернативната техника, зеленчуците врат с допълнително добавена вода, по време на печенето във фурната. И при двете техники вкусът на крайния резултат е прекрасен.

Мусака със заливка от прясно мляко

Може да изпробвате и вегетарианския братовчед на мусаката със заливка от прясно мляко:

Мусака от печени чушки

  1. Запържване. Нарязваме всички зеленчуци на кубчета с големина около 1 см. В голям тиган или тенджера наливаме олиото. Запържваме лука и моркова на средно силен котлон за около 3-4 минути. Към тях добавяме накъсана кайма, посоляваме с щипка сол и черен пипер. Запържваме всичко за още толкова време.
    2277
  2. Задушаване. Към запържените продукти, добавяме доматеното пюре, леко разбито с вода. Посоляваме със сол, черен и червен пипер. Оставяме на котлона около 2-3 минути или докато течността се изпари.
    2276
  3. Готвене на мусаката. В тигана добавяме картофите и тиквичката. Заливаме с вода, колкото да покрие всичките зеленчуци. Варим всичко на средно силен котлон, докато водата изври почти напълно.
    2275
  4. Запичане. В предварително загрята до 180 градуса фурна запичаме зеленчуците и каймата за около 5 минути. Вадим, когато водата е напълно извряла.
  5. Приготвяне на заливката. Запържваме маслото и брашното на средно силен котлон. Разбираме, че брашното се е запържило добре, когато придобие леко кафеникав цвят. В този момент добавяме и прясното мляко в тигана. Важно е това да става при непрекъснато енергично бъркане. По този начин при смесването на брашното и млякото, по време на термична обработка, няма да се получат бучки в сместа. След като сместа се сгъсти (за около 1 минута след завиране на млякото) изключваме котлона. Във все още топлия тиган добавяме и яйцата. Отново бъркаме енергично. Овкусяваме с щипка сол и черен пипер.
    2272
  6. Приготвяне на мусаката. Запечените зеленчуци и кайма се заливат със заливката.
  7. Печене. Мусаката се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна. Печенето продължава между 15 и 20 минути. Разбираме, че е готово по лекия загар на заливката и по неустоимия аромат, който се носи от фурната.
    2278

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*