- Отнема общо
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Салата
- Рецепта от
- От
- July 20, 2016
- 1 брой
- Лайм
- 1 щипка
- Сол
- 20 ml
- Зехтин
- 6 стръка
- Мента
- 6 стръка
- Магданоз
- 3 броя
- Люти чушлета
- 1 брой
- Червена чушка
- 1 брой
- Краставица
- 2 броя
- Домат
Чобан салатата е турският вариант на българската овчарска салата.
На вкус тази салата прилича повече на шопската поради факта, че в последните години българската овчарска салата е претърпяла огромни метаморфози и няма почти нищо общо с оригиналната. [1]
Дали овчарската салата е първоизточник на чобан салатата или обратно, в това няма как да сме сигурни. В голяма част от балканските страни се приготвят еднакви по съдържание и близки по вкус ястия, които носят различни имена и населението им твърди, че те първи са започнали да ги приготвят.
Тази салата много ще се хареса на хората, които обичат вкуса на шопската салата и пикантната храна едновременно.
Чобан салатата ще си пасне страохтно с тази плескавица!
- Измиване на зеленчуците. Измиваме добре всички зеленчуци. В последно време в салатите е модерно да има белена краставица, белен домат, дори белена сурова чушка. В кората на зеленчуците са повечето им витамини и фибри. Ако се притеснявате от наличието на нитрати в кората, изплакнете ги обилно с вода. Почти всички нитрати са водоразтворими при нормална температура и налягане.
- Нарязване на зеленчуците. Режем зеленчуците на ситно. Хубаво е да се спомене, че когато готвим салати с домати - те трябва да се режат последни, тъй като са най-нежният продукт. Добре узрелият домат не трябва да се нарязва много преди да се консумира и не трябва да се бърка усърдно, защото ще се разкашка. В оригиналната рецепта се слага червен лук. Ние не сме сложили, защото лютите чушлета си вършат добре работата и наличието на лук, щеше да направи салатата твърде пикантна.
- Подправяне на салатата. При нарязаните зеленчуци накъсваме ментата и магданоза. След това прибавяме зехтина, лимоновия сок и солта. Важно е салатата да се овкусява със сол малко преди да се консумира. В противен случай солта ще изкара сока на зеленчуците и в купата ще стане прекалено течно. Накрая украсяваме със стръкове мента и магданоз.
No comments yet, be the first to leave one!