Чобан салата

Отнема общо
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
2 people
Вид
Салата
Рецепта от
От
1 брой
Лайм
1 щипка
Сол
20 ml
Зехтин
6 стръка
Мента
6 стръка
Магданоз
3 броя
Люти чушлета
1 брой
Червена чушка
1 брой
Краставица
2 броя
Домат
Чобан салата

Чобан салатата е турският вариант на българската овчарска салата.

На вкус тази салата прилича повече на шопската поради факта, че в последните години българската овчарска салата е претърпяла огромни метаморфози и няма почти нищо общо с оригиналната. [1]

Дали овчарската салата е първоизточник на чобан салатата или обратно, в това няма как да сме сигурни. В голяма част от балканските страни се приготвят еднакви по съдържание и близки по вкус ястия, които носят различни имена и населението им твърди, че те първи са започнали да ги приготвят.

Тази салата много ще се хареса на хората, които обичат вкуса на шопската салата и пикантната храна едновременно.

Готвар - Чобан салата

Чобан салатата ще си пасне страохтно с тази плескавица!

Гурманска плескавица

  1. Измиване на зеленчуците. Измиваме добре всички зеленчуци. В последно време в салатите е модерно да има белена краставица, белен домат, дори белена сурова чушка. В кората на зеленчуците са повечето им витамини и фибри. Ако се притеснявате от наличието на нитрати в кората, изплакнете ги обилно с вода. Почти всички нитрати са водоразтворими при нормална температура и налягане.
  2. Нарязване на зеленчуците. Режем зеленчуците на ситно. Хубаво е да се спомене, че когато готвим салати с домати - те трябва да се режат последни, тъй като са най-нежният продукт. Добре узрелият домат не трябва да се нарязва много преди да се консумира и не трябва да се бърка усърдно, защото ще се разкашка. В оригиналната рецепта се слага червен лук. Ние не сме сложили, защото лютите чушлета си вършат добре работата и наличието на лук, щеше да направи салатата твърде пикантна.
  3. Подправяне на салатата. При нарязаните зеленчуци накъсваме ментата и магданоза. След това прибавяме зехтина, лимоновия сок и солта. Важно е салатата да се овкусява със сол малко преди да се консумира. В противен случай солта ще изкара сока на зеленчуците и в купата ще стане прекалено течно. Накрая украсяваме със стръкове мента и магданоз.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*