Гурманска плескавица

Отнема общо
45 mins
Време на готвене
8 mins
Трудност
Лесно
Порции
3 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 щипка
Сол
3 стръка
Магданоз
1 щипка
Черен пипер
1 щипка
Червен пушен пипер
1 щипка
Чили пипер
1 брой
Люта чушка
1 глава
Кромид лук
50 гр
Кашкавал
50 гр
Бекон
300 гр
Кайма
Гурманска плескавица

Гурманската плескавица със свинско месо е различен прочит на класическата, която се прави с 100% телешка кайма.

В много рецепти ще срещнете указания как едно ястие трябва задължително да има дадена съставка и не може да я замените с друга. Това е предпоставка храната да има един и същи вкус всеки път и след време тя да стане скучна. Не Ви съветваме постоянно да експериментирате и да заменяте основни продукти с други, но когато имате възможност – направете го!

Готвар - Гурманска плескавица със свинско месо

Няма по-добра комбинация към плескавицата от тази апетитна пърленка! 

Пърленка с два набухвателя

  1. Рязане на лука. Нарязваме лука на ситно. Чувстваме се длъжни да разкрием как се реже кромид лук на ситно, защото много хора не успяват да го наситнят достатъчно. Първото правило е да не отстраняваме предварително задната част на лука (главичката). Тя го държи да не се разпадне при рязане. Правим близки разрези по дължината на лука, след това и по широчината. Когато накълцваме, държим главата лук максимално стегнато. След като го накълцаме - изрязваме крайчето и чак тогава го изхвърляме.
  2. Месене на каймата. В купа слагаме каймата, нарязаните на ситно лук, кашкавал, люта чушка и бекон. Препоръчително е беконът да не е варен, а сурово пушен. Вареният бекон не е подходящ за печене, а и не е толкова ароматен като пушения. Към каймата прибавяме и всички сухи подправки. Месим 3 минути и оставяме в хладилник за поне половин час.
  3. Оформяне на плескавицата. На външен вид плескавицата прилича много на кюфтето на хамбургера. Тя трябва да е с дебелина около 1 см и да е по-широка от нашите кюфтета. Оформянето на еднакви плескавици без пригоден за това инструмент е изключително лесно. По-голяма чиния се намазва с растителна мазнина (олио) и върху нея се разстила кайма, с дебелина около 1 см. После с помощта на купа се изрязва в желаната форма.
  4. Печене. Плескавиците се слагат на средно силна скара за около 8 минути. 5 минути от едната и 3 минути от другата страна. Желателно е да се пекат на дървени въглища за по-наситен аромат. Накрая се поръсват с магданоз на ситно.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*