Домашно греяно вино с карамел и подправки

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Средно
Порции
3 people
Вид
Напитка
Рецепта от
От
750 ml
Червено вино
150 гр
Захар
1 брой
Ябълка
2 броя
Мандарини
1 брой
Портокал
1 пръчка
Канела
3 броя
Карамфил
3 зърна
Черен пипер
2 броя
Ванилия
Домашно греяно вино с карамел и подправки

Дълго отлагахме да Ви покажем тази рецепта, защото чакахме специален случай. Коледа вече е толкова близо, че решихме да издадем тайната за перфектното домашно греяно вино с карамел и подправки.

Домашно греяно вино, но с какви плодове?

Хубавото на това вино, освен аромата и вкуса му, е че продуктите за него са сезонни и лесни за намиране – основно ябълки, мандарини и портокали. Голяма част от тях вероятно волно се търкалят около зимната ви трапеза. Акцентът тук са подправките – постарайте се за тях. Силно препоръчваме това домашно греяно вино да се пие горещо, по възможност близо до камина, с хубава книга … Видът и марката на виното са личен избор. Разбира се, виното трябва да е червено и по възможност да няма специфичен силен аромат.

продукти рецепта греяно вино домашно готвар

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

Ако сте почитатели на домашно приготвените напитки, може да разгледате какви коктейли сме ви забъркали в рубриката ни “Домашен барман”, която можете да разгледате тук.

А за почитателите на топлите зимни гозби, с които да загреете преди да се сгреете с домашното вино, опитайте рецептите ни за:

Качамак със сирене и пръжки

Супа от свински уши и крачета

Пълнена зелка с месо

  1. Нарязване на ябълките. Изчистваме ябълката от семките и я режем на кубчета с дебелина около 1 см.
  2. Направа на карамела. Както се подразбира от заглавието, в това греяно вино ще сложим карамел. Неговият вкус и аромат е много по-интензивен от този на обикновената захар и ще обогати ароматния букет на виното. В касерола или малка тенджерка слагаме ябълките, подправките и захарта и оставяме на средно силен котлон. Не разбъркваме захарта, докато тя не се стопи и течността придобие жълто-кафяв цвят.
  3. Варене. След като карамелът е готов, наливаме червеното вино. Вътре изстискваме двете мандарини и ги оставяме с обелките им. Настъргваме и кората на портокала. В този момент усилваме котлона. Варим виното не повече от 1-2 минути, в противен случай алкохолът ще изври и няма да имаме греяно вино, а коледен сок. След като изключим котлона, слагаме капак на тенджерката. Така ще имаме топло вино за повече време, а ароматите във виното ще се засилят. Наздраве!

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*