- Отнема общо
- 45 mins
- Време на готвене
- 8 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 3 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 17, 2016
- 1 щипка
- Сол
- 3 стръка
- Магданоз
- 1 щипка
- Черен пипер
- 1 щипка
- Червен пушен пипер
- 1 щипка
- Чили пипер
- 1 брой
- Люта чушка
- 1 глава
- Кромид лук
- 50 гр
- Кашкавал
- 50 гр
- Бекон
- 300 гр
- Кайма
Гурманската плескавица със свинско месо е различен прочит на класическата, която се прави с 100% телешка кайма.
В много рецепти ще срещнете указания как едно ястие трябва задължително да има дадена съставка и не може да я замените с друга. Това е предпоставка храната да има един и същи вкус всеки път и след време тя да стане скучна. Не Ви съветваме постоянно да експериментирате и да заменяте основни продукти с други, но когато имате възможност – направете го!
Няма по-добра комбинация към плескавицата от тази апетитна пърленка!
- Рязане на лука. Нарязваме лука на ситно. Чувстваме се длъжни да разкрием как се реже кромид лук на ситно, защото много хора не успяват да го наситнят достатъчно. Първото правило е да не отстраняваме предварително задната част на лука (главичката). Тя го държи да не се разпадне при рязане. Правим близки разрези по дължината на лука, след това и по широчината. Когато накълцваме, държим главата лук максимално стегнато. След като го накълцаме - изрязваме крайчето и чак тогава го изхвърляме.
- Месене на каймата. В купа слагаме каймата, нарязаните на ситно лук, кашкавал, люта чушка и бекон. Препоръчително е беконът да не е варен, а сурово пушен. Вареният бекон не е подходящ за печене, а и не е толкова ароматен като пушения. Към каймата прибавяме и всички сухи подправки. Месим 3 минути и оставяме в хладилник за поне половин час.
- Оформяне на плескавицата. На външен вид плескавицата прилича много на кюфтето на хамбургера. Тя трябва да е с дебелина около 1 см и да е по-широка от нашите кюфтета. Оформянето на еднакви плескавици без пригоден за това инструмент е изключително лесно. По-голяма чиния се намазва с растителна мазнина (олио) и върху нея се разстила кайма, с дебелина около 1 см. После с помощта на купа се изрязва в желаната форма.
- Печене. Плескавиците се слагат на средно силна скара за около 8 минути. 5 минути от едната и 3 минути от другата страна. Желателно е да се пекат на дървени въглища за по-наситен аромат. Накрая се поръсват с магданоз на ситно.
No comments yet, be the first to leave one!