- Отнема общо
- 15 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 13, 2016
- 500 гр
- Кайма
- 300 гр
- Зелен фасул консерва
- 5 щипки
- Сол
- 3 щипки
- Червен пипер
- 3 щипки
- Чили пипер
- 3 щипки
- Къри
Рецептата за хрупкави зеленчуци с кайма отнема буквално 20 минути. Тя е лесна, вкусна и много питателна.
Основната идея на тази рецепта е да инкорпорираме във вкусно и питателно ястие някои от често пренебрегваните зеленчуци. Признайте си, колко често на трапезата ви се намира място за зелен фасул?
Детските градини са пословични с неспособността си да обработят и сготвят именно зеления фасул по начин, който да накара децата да го заобичат и консумират по-късно по желание. Като го включим в рецепта с обичани и типични за българската трапеза продукти – чушки, кайма, лук и домати, даваме шанс на зеления фасул отново да спечели сърцата и небцата ни. Без да се натрапва, без да доминира, но и без да остава съвсем незабележим.
А той не е никак за пренебрегване. Освен големите количества витамини В и С, които са характерни за почти всички зеленчуци, зеленият фасул е богат растителен източник на желязо.
Ако искате да добавите и хрупкав въглехидрат към рецептата за зеленчуци с кайма, опитайте рецептата ни за рулца
Зеленчуците
Едва ли има нужда да ви убеждаваме колко необходимо е да намерите начин да включвате зеленчуци при всяко хранене. Салатите са задължителни, защото ни дават огромно количество витамини и свежест за деня. Освен това са относително хранителни и особено диетични.
Постоянното консумиране на едни и също продукти, приготвени по един и същи начин, не само омръзва. Но и не е особено здравословно, защото означава, че се лишаваме от други, също толкова важни за организма вещества.
За това е особено важно да се научим да готвим познати продукти по разнообразни начини. Например като съчетаваме полезните зеленчуци с кайма.
Вижте как зеленчуците могат да се превърна в основно ястие. Здравословна, лесна и бърза за приготвяне рецепта.
Или опитайте френската класика рататуй. По-лесно е за приготвяне, отколкото предполагате!
- Нарязване на зеленчуците. Лука режем на големи кубчета, зелената чушка на дебели половин сантиметър кръгчета, а домата на едро. Как ще бъдат нарязани зеленчуците е личен избор, важно е обаче да не са много наситнени, защото ще омекнат и няма са хрупкави.
- Запържване. Запържваме каймата в мазнината за около 1-2 минути на силен котлон с по една щипка подправки. След това добавяме лука и чушката, продължаваме да пържим на силна температура. След още 2 минути добавяме зеления фасул. Нашият е от консерва, ако имате пресен го сложете още в началото. Пържим още 2 минути, като добавяме и останалите подправки.
- Задушаване. Добавяме царевицата и домата в тигана и разбъркваме добре. Оставяме доматите да пуснат водата си, но и внимаваме да не се разпадат. Отново пържим за около 2 минути и сваляме от котлона.
No comments yet, be the first to leave one!