- Отнема общо
- 10 mins
- Време на готвене
- 2 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 1 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 16, 2016
- 1 голям
- Калмар
- 30 гр
- Брашно
- 50 гр
- Царевично нишесте
- 100 ml
- Студена вода
- 3 бучки
- Лед
- 20 ml
- Соев сос
Калмари темпура – може би най-известното ястие, което се приготвя с този морски деликатес.
Другите ни рецепти с калмари:
Пълнени калмари с хлебни трохи | Калмари в азиатски стил | Калмари в бирена панировка
- Почистване на калмарите. Почистването на калмарите е времеотнемаща работа. Те са трудни, но не невъзможни за почистване. Дори да сте купили изчистени калмари, проверете дали е премахната прозрачната им ципа. Почистеният калмар трябва да е нежен и мек на допир. Нашият съвет е внимателно да свършите тази работа, преди да ги панирате. Много хора правят грешката да не почистват последната ципа, когато панират калмари. Спестяването на няколко минути в отстраняване на ципата може да коства вкуса на цялото ястие.
- Нарязване. След като сме изчистили всички ципи, нарязваме калмарите на тънки колелца. Тук е моментът, в който ще разберем дали сме се справили добре с почистването. Ако изпитваме проблеми при рязането, значи все още има останала ципа.
- Панировка. Темпура е изключително лесна и хрупкава панировка. В купа слагаме брашното и царевичното нишесте, за да ги смесим. Към тях прибавяме студената вода и бъркаме, докато не стане еднородна смес. След това слагаме и бучките лед. Важно е, когато панираме в темпура - да я направим последна и да работим бързо, за да остане максимално студена.
- Пържене. В малка касеролка или тиган загряваме мазнина, около 3-4 пръста. Желателно е да не пържим във фритюрник, защото все пак това е морска храна и цялата мазнина ще има рибен дъх. Когато панираме, хубаво е температурата на мазнината да бъде в порядъка на 160-180 градуса. По-високите градуси ще изгорят панировката и ще оставят калмарите сурови. По-ниските градуси пък ще напоят калмарите с мазнина и те няма да са хрупкави. Най-лесният начин да определим дали мазнината е готова става чрез бъркане с дървена лъжица. Ако около нея се образуват малки балончета, мазнината е готова. Пържим калмарите за около 2 минути. След като ги извадим от мазнината е желателно да ги отцедим на решетка. Гарнираме ги със соев сос.
No comments yet, be the first to leave one!