- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 50 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Супа
- Рецепта от
- От
- July 13, 2016
- 200 ml
- Течна сметана
- 400 гр
- Картофи
- 400 гр
- Замразена царевица
- 1500 ml
- Зеленчуков бульон
- 50 гр
- Масло
- 1 глава
- Кромид лук
- 150 гр
- Сьомга
- 4 щипки
- Сол
- 2 щипки
- Черен пипер
Рецептата ни за крем супа от царевица и картофи със сьомга ще ни осигури изключително питателна храна. Една порция от това вкусно ястие ще Ви даде почти всички необходими хранителни вещества.
Лятото, когато се храним с по-леки храни, е изключително важно да съчетаваме колкото е възможно повече продукти, богати на различни хранителни вещества.
Така ще си гарантираме, че организмът ни няма да изпита липса на едни вещества за сметка на пренасищане с други.
В тази рецепта сме успели да комбинираме по балансиран начин продукти, богати на въглехидрати, мазнини и протеини. Основните групи храни, които са „горивото“ за нашия организъм.
Освен богата на въглехидрати, царевицата съдържа високи нива на калий, магнезий и фосфор. [1]
Картофът също е богат на калий и се характеризира с ниска калоричност. [2]
Сьомгата е изключително богата на протеини, има ниско съдържание на мазнини, богата е на аминокиселини, минерали и витамини. [3]
Друга рецепта със сьомга:
Картофена крем супа, царевична крем супа, за всеки по крем супа
Нали не си мислите. че ще ви оставим да си готвите само една единствена крем супа за всеки път? Разгледайте и другите ни рецепти, упражнете техниката, създайте свой любим вкус:
Крем супа от картофи с праз – Вишисоаз
- Начупване на картофите. Начупваме картофите на средни по големина парчета. Да, не сме се объркали - добре е те да бъдат начупени, а не нарязани. Това се прави, за да може картофът да изкарва повече нишесте при готвенето си. Така супата, която готвим,ще бъде по-нежна и кремовидна. Най-лесният начин за начупване на картофите е с помощта на малко ножче. Правим малък разрез в картофа и с помощта на ножа издърпваме навън. След това нарязваме лука на ситно.
- Задушаване. На средно силен котлон слагаме маслото, картофите и нарязания на дребно кромид лук. Посоляваме с една щипка сол. Хубаво е, когато задушаваме зеленчуци и кореноплодни, осоляването да се извършва в началото и в края на готвенето, а не наведнъж. Така си гарантираме, че няма да пресолим ястието и да загубим полезните свойства на солта при продължително готвене. Задушаваме за около 2 минути.
- Варене. След това наливаме бульона при картофите и захлупваме тенджерата с капак. Хубаво е да използвате домашно приготвен зеленчуков или пилешки бульон, ако нямате наличен – може и с вода. Картофите трябва да се варят около 20 минути (това зависи от сорта им, затова ги проверявайте). След като са се сварили добре, прибавяме замразената царевица. Изчакваме и тя да се свари. Препоръчително е да се използва замразена, защото тя е предварително бланширана и сваряването ѝ отнема няколко минути. Оставяме всичко да ври около 10 минути.
- Пасиране. Накрая пасираме супата, като на тънка струйка добавяме сметаната. Много е важно сметаната да бъде топла. Загрейте я в микровълнова или на котлон, но НЕ я слагайте директно от хладилника. Ако сложим студена сметана в топлата супа, тя ще се пресече и ще развали цялото ястие. Хубаво е готовата супа да се прекара през цедка, заради отделилите се люспи от царевицата. Накрая слагаме сьомгата върху супата.
No comments yet, be the first to leave one!