Леща по светогорски

Preparation time
60 mins
Cooking time
30 mins
Difficulty
Средно
Serves
4 people
Meal course
Основно
Posted by
Posted on
7 щипки
Сол
1 броя
Лимон
2 броя
Домат
4 броя
Чесън
1 брой
Кромид лук
300 гр
Леща
4 щипки
Канела
4 броя
Карамфил
50 ml
Олио
1 брой
Люта чушка
4 щипки
Черен пипер
1 щипка
Захар
Леща по светогорски

Манастирската храна е пример за проста храна, приготвяна изключително вкусно. По исторически и религиозни причини храната в манастирите трябва да бъде лека, доста често постна и скромна. За това манастирската кухня се е развила в интересна насока – компенсиране с наситени подправки, които заострят деликатните вкусове на традиционните продукти. Ако си мислите, че една леща няма с какво толкова да Ви впечатли, пробвайте рецептата за леща по светогорски и бързо ще се разубедите.

продукти Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Леща по светогорски

Предложена рецепта:

Мус от краве сирене с босилек и зехтин

  1. Варене на лещата. Сваряваме лещата във вода, която я залива с около 3 пръста. Така, когато се свари, лещата ще набъбне и ще поеме почти цялата вода. Лещата се сварява за около 20-30 минути на средно силен котлон.
  2. Запържване на зеленчуците. Нарязваме лука и чесъна на едро, лютата чушка на дребно. В мазнината запържваме лука, чесъна, и лютата чушка, слагаме 2-3 щипки сол и черен пипер. Добавяме зрънцата карамфил. Карамфилът е силна подправка и е изключително неприятно да попаднем на него по време на ядене. Ето защо след готвене е хубаво да го отстраним. Проблемът е, че той е на малки зрънца, които трудно ще се намерят в цялото ястие. Хубав трик е да забием карамфилчетата в парче лук. Така много по-лесно ще ги намерим и ще ги отстраним. Запържваме лука, лютите чушки и чесъна, докато омекнат на средно силен котлон за около 10 минути. <img src="https://gotvar.bg/wp-content/uploads/2016/09/Запържване-на-зеленчуците-Леща-по-светогорски.jpg" alt="кимион Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Леща по светогорски" width="700" height="467" class="alignnone size-full wp-image-12
  3. Добавяне на доматите. При запържените зеленчуци настъргваме домати. Пожелание може да обелите доматите. Ние не сме го направили, с цел да постигнем по-голяма автентичност на ястието. Добавяме щипка сол, захар, черен, червен пипер и 2 щипки канела. Хубаво е винаги, когато запържваме последователно продукти, всеки път да посоляваме по малко, а не с цялото количество сол наведнъж. Така си гарантираме, че всички продукти ще са добре овкусени. Задушаваме всичко за около 2 минути на средно силен котлон.
  4. Сглобяване. При задушените зеленчуци добавяме сварената леща с водата. Разбъркваме енергично. Оставяме сместа да къкри за около 10 минути на слаб огън. Добавяме останалата канела и ако се наложи още сол, черен пипер и лимонов сок.

No comments yet, be the first to leave one!

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*