Пълнени чушки с боб

Отнема общо
80 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 с. л.
Червен пипер
1 ч. л.
Босилек
2 с. л.
Джоджен
1 ч. л.
Черен пипер
1 скилидка
Чесън
1 глава
Кромид лук
1 лист
Кисело зеле
2000 ml
Вода
10 броя
Сухи чушки
500 гр
Боб (зрял фасул)
2 с. л.
Доматена паста
Пълнени чушки с боб

Продължаваме да Ви показваме постни рецепти. Те спокойно могат да намерят място и на трапезата за Бъдни вечер. А какво е Бъдни вечер без пълнени чушки? Решихме да избягаме от традиционните чушки с ориз. Все пак ще ви покажем традиционна постна българска храна – Пълнени чушки с боб.

 

Може да видите всички ястия, които имаха честта да попаднат на Коледната ни трапеза, редом с нашите пълнени чушки с боб

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

Ако искате да разнообразите постите или веганската си диета, може да видите всички наши рецепти за ястия, които не включват животински продукти от тук.

За почитателите на чушки, също имаме няколко прекрасни рецепти:

Пълнени чушки с кашкавал и царевица

Печени чушки с доматен сос

Запечени чушки в зехтин и балсамов оцет

Салата с чушки и мус от сирена

  1. Сваряване на боба. Хубаво е да накиснем боба във вода предната вечер. Водата трябва да го покрива с поне 4 пръста, а за ефикасно накисване, трябва да оставим боба за поне осем часа. След това можем да го сварим за по-кратко време. Най-лесно е да варим боба в тенджера под налягане. Ако сме го накиснали предната вечер, той ще бъде готов около 30 - 40 минути след завирането на водата. Разбира се, можете да използвате и нормална тенджера, но тогава бобът се вари твърде дълго време. Тъй като ние ще овкусяваме допълнително в друга стъпка, варенето в обикновена тенджера не може да ни донесе плюсовете, които обикновено го правят за предпочитане пред използването на тенджера под налягане (като например възможността да овкусяваме по време на самото варене). Важно е да не солим боба, преди да се е сварил, защото ще удължим многократно процеса на варене. Също така, ако използвате тенджера под налягане, не слагайте и подправки, защото те могат да запушат винтила, от който излиза парата и тенджерата под налягане да се превърне в бомба. Ако не сте предвидили време за накисване и варене на боба, лесен вариант да се справите с рецептата е да купите боб в консерва.
  2. Накисване на чушките. Слагаме сухите чушки във вода, за да се отпуснат малко и да се пълнят по-лесно.
  3. Овкусяване на боба. Нарязваме лука на дребно, запържваме го в мазнината на средно силен котлон за около 1- 2 минути, докато омекне. След това в тигана добавяме боба, чесъна и всички подправки, запържваме ги заедно за около 30 секунди и добавяме доматената паста. Разбъркваме добре и изключваме котлона.
  4. Печене. Вадим чушките от водата и ги пълним с овкусения боб. Редим вече напълнените чушки в тавичка, намазана с олио. Отгоре покриваме чушките с един лист кисело зеле. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 20 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*