- Отнема общо
- 50 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- September 7, 2016
- 150 ml
- Прясно мляко
- 1 брой
- Кромид лук
- 300 гр
- Гъби Печурки
- 50 ml
- Олио
- 100 ml
- Шампанско
- 2 броя
- Пилешки гърди
- 2 броя
- Пил. пържола - бут
- 500 гр
- Маскарпоне
- 7 щипки
- Сол
- 5 щипки
- Червен пипер
- 4 щипки
- Черен пипер
- 150 гр
- Царевица-консерва
Рецептата за пиле с гъби, царевици и маскарпоне ще се превърне в една от любимите Ви. Пилешкото месо е изключително подходящо за комбиниране с по-тежки и плътни сосове. Ястието е подходящо както за семейно хапване, така и за по-специални вечери.
Повечето хора могат да сметнат за странно да използват шампанско в ястието си. Но пенливото вино не отстъпва по никакъв начин на останалите вина и готвенето с него е нещо нормално. Ние използвахме полусладко вино, което да допринесе за леко сладък послевкус на ястието.
Забележка: Шампанско е пенливо вино от местност във Франция. Вина, които не произхождат от този регион, не се наричат шампанско. В българския език обаче тази дума е събирателна за всички видове пенливи вина.
Предложена рецепта:
- Запържване на месото. В дълбок тиган или тенджера запържваме месото. Предварително намазваме месото с олиото и подправяме със сол и черен пипер. Между отделните парчета месо в тигана трябва да има разстояние, а не да са плътно едно до друго. Така месото ще се запържи и ще хване коричка. В противен случай ще се задуши и ще пусне много вода. Ако се наложи, запържваме месото на два пъти. Всяка пържола се нуждае от около 4 минути от страна на силен котлон. След това изваждаме месото, а мазнината, в която са се пържили, оставяме в тигана, за да запържим в нея и зеленчуците, което ще придаде консистентност на ястието.
- Нарязване на зеленчуците. Лука режем на средни по дебелина полумесеци. Гъбите режем през средата, ако са по-големи - на четири.
- Задушаване на зеленчуците. В тенджерата, в която се е пържило месото, слагаме лука. Запържваме го на средно силен котлон за около 10 минути. Разбъркваме периодично, за да не загори. Добавяме и гъбите. Подсоляваме с 2 щипки сол и с останалия черен пипер. Задушаваме зеленчуците за още десет минути.
- Направа на соса. В тигана при гъбите и лука прибавяме шампанското. След като то изври наполовина, добавяме прясното мляко и маскарпонето. Бъркаме, докато стане еднородна смес. Добавяме отцедената царевица и запърженото месо. Оставяме на средно силен котлон около 3-4 минути, докато всичко се сгъсти.
No comments yet, be the first to leave one!