- Отнема общо
- 70 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- February 13, 2017
- 3 броя
- Банан
- 2 броя
- Мандарини
- 1 пакетче
- Захарни пръчици
- 20 гр
- Масло
- 200 гр
- Шоколад за готвене
Едва ли има по-лесен и вкусен десерт от плодове, потопени в шоколад. Това ястие може да се консумира както за по-специални случай, като Свети Валентин, например, така и в обикновени дни. Ако просто искаме да се поглезим. Като се замислим комбинацията между шоколад (в нашия случай над 82% какао) и плодове, дори не може да бъде категоризирана като вредна храна. За това хич не му мислете, а си пригответе неустоимо вкусния десерт.
Забележка:
Може би най-известната комбинация при плодовите десерти е между ягоди и шоколад. Обаче на пазара в момента няма достатъчно вкусни и добре узрели ягоди. За това ние Ви препоръчваме да комбинирате шоколада със сезонни плодове, като мандарина, портокали или банани, които са характерно зимни продукти.
Вижте и любимите ни плодови десерти:
Плодова салата с фреш от грейпфрут
- Нарязване. Нарязваме плодовете в желана от нас форма, хубаво е и шоколадът да се нареже , така той ще се разтопи по-бързо с по-малък шанс от пресичане.
- Разтапяне на шоколада. Разтопяваме 2/3 от шоколада и маслото. Има два варианта за това - първият е на водна баня, вторият в микровълновата. При първия вариант слагаме купата над съд с вряща вода и разбъркваме внимателно, в другия вариант слагаме шоколада на максимални градуси в микровълновата фурна за около 1 минута. Който и вариант да изберете, най-важното нещо е да не пресечете шоколада. Ето защо неговата температура не трябва да минава 42 градуса - ако нямате термометър, това означава, че в момента, в който парчетата шоколад започнат да се топят, спираме да го готвим.
- Темпериране. Темперирането е процес, с който шоколадът се охлажда на нужните градуси. Това се прави като при вече разтапящия се шоколад добавим останалата 1/3 студен и бъркаме докато сместа не достигне 32 - 33 градуса. Ако нямате термометър - когато докоснете шоколада, той трябва да е хладък, дори леко студен. Темперирането е важен процес, поради ред причини: по-лесно се работи с нетопъл шоколад; шансът да се пресече е по-малък; ако не темперираме шоколада, той много трудно ще стегне след това; ако не го темперираме, шоколадът ще стане бял и неприятен на външен вид.
- Топене. Взимаме парче плод, потапяме го в разтопения и темпериран шоколад, пожелание поръсваме със захарни пръчици. Хубаво е да оставим шоколада да стегне на стайна температура за около 1 час.
No comments yet, be the first to leave one!