Любов в кухнята: Плодове, потопени в шоколад

Отнема общо
70 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
2 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
3 броя
Банан
2 броя
Мандарини
1 пакетче
Захарни пръчици
20 гр
Масло
200 гр
Шоколад за готвене
Любов в кухнята: Плодове, потопени в шоколад

Едва ли има по-лесен и вкусен десерт от плодове, потопени в шоколад. Това ястие може да се консумира както за по-специални случай, като Свети Валентин, например, така и в обикновени дни. Ако просто искаме да се поглезим. Като се замислим комбинацията между шоколад (в нашия случай над 82% какао) и плодове, дори не може да бъде категоризирана като вредна храна. За това хич не му мислете, а си пригответе неустоимо вкусния десерт.

Забележка:

Може би най-известната комбинация при плодовите десерти е между ягоди и шоколад. Обаче на пазара в момента няма достатъчно вкусни и добре узрели ягоди. За това ние Ви препоръчваме да комбинирате шоколада със сезонни плодове, като мандарина, портокали или банани, които са характерно зимни продукти.Плодове, потопени в шоколад свети валентин рецепти

Сорбе от лайм и зелен чай

Вижте и любимите ни плодови десерти:

Плодова салата с фреш от грейпфрут

Пълнени равиоли с маскарпоне и яоди

Лесен къпинов мус с кисело мляко

  1. Нарязване. Нарязваме плодовете в желана от нас форма, хубаво е и шоколадът да се нареже , така той ще се разтопи по-бързо с по-малък шанс от пресичане.
    1855
  2. Разтапяне на шоколада. Разтопяваме 2/3 от шоколада и маслото. Има два варианта за това - първият е на водна баня, вторият в микровълновата. При първия вариант слагаме купата над съд с вряща вода и разбъркваме внимателно, в другия вариант слагаме шоколада на максимални градуси в микровълновата фурна за около 1 минута. Който и вариант да изберете, най-важното нещо е да не пресечете шоколада. Ето защо неговата температура не трябва да минава 42 градуса - ако нямате термометър, това означава, че в момента, в който парчетата шоколад започнат да се топят, спираме да го готвим.
  3. Темпериране. Темперирането е процес, с който шоколадът се охлажда на нужните градуси. Това се прави като при вече разтапящия се шоколад добавим останалата 1/3 студен и бъркаме докато сместа не достигне 32 - 33 градуса. Ако нямате термометър - когато докоснете шоколада, той трябва да е хладък, дори леко студен. Темперирането е важен процес, поради ред причини: по-лесно се работи с нетопъл шоколад; шансът да се пресече е по-малък; ако не темперираме шоколада, той много трудно ще стегне след това; ако не го темперираме, шоколадът ще стане бял и неприятен на външен вид.
  4. Топене. Взимаме парче плод, потапяме го в разтопения и темпериран шоколад, пожелание поръсваме със захарни пръчици. Хубаво е да оставим шоколада да стегне на стайна температура за около 1 час.
    1858

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*