Пухкави мекици с течен шоколад

Отнема общо
120 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Закуска
Рецепта от
От
500 гр
Брашно
200 гр
Кисело мляко
100 ml
Топла вода
7 гр
Суха мая
1 щипка
Сода
1 щипка
Сол
1 щипка
Захар
200 гр
Течен шоколад
Пухкави мекици с течен шоколад

Искате да разнообразите малко класическите мекици? Направете пухкави мекици с течен шоколад.

Готвар, рецепта - Пухкави мекици с течен шоколад

Вижте друга интересна закуска с течен шоколад:

Пържени филийки, пълнени с шоколад, череши и праскова

  1. Приготвяне на тестото. За да станат мекиците пухкави, в тестото ще сложим два набухвателя. Разбиваме яйцето. Разбъркваме содата в киселото мляко, за да я погасим и прибавяме сместа към разбитото яйце. Отделно във водата разтваряме сухата мая, след което я прибавяме при разбитите яйца, млякото и содата. В купа пресяваме брашното и в него правим кладенче. В кладенчето внимателно изсипваме всички продукти, с изключение на шоколада. Разбъркваме сместа, докато се получи меко и лепкаво тесто.
  2. Втасване. Завиваме купата с кърпа и оставяме тестото да втаса за около час и половина. Има начин да улесним втасването, като използваме фурната. Първо я пускаме на максимални градуси за 30 секунди, след това я изключваме и слагаме вътре тестото.
  3. Оформяне на мекиците. Намасляваме ръцете си обилно с олио и премесваме тестото направо в купата. След това откъсваме малко парче от него и с помощта на ръцете си го изтъняваме, като дърпаме и разтягаме. След това в средата на тестеното парче слагаме малко (около една чаена лъжичка) течен шоколад и захлупваме така, че да се оформи нещо като мида. Притискаме краищата много добре, за да не се разтече шоколадът при пържене. Ако сте традиционалисти, можете да оформите класически вид на мекиците и да не ги пълните с шоколад. Тестото е достатъчно вкусно и пухкаво, за да се получат прекрасни традиционни мекици, които да гарнирате с каквото пожелаете.
  4. Пържене. Пържим мекиците в добре загрята мазнина. За мекици е добре да се използва повече мазнина (около два пръста), защото те трябва да плуват в нея. Хубаво е да се използва тиган вместо фритюрник, защото има вероятност да се отвори някоя от мекиците и шоколадът да замърси цялата мазнина. Оставяме ги да се изцедят от мазнината върху решетка, след като се изпържат.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*